Bez spominjanja presuda
91

Oglasilo se ministarstvo iz RS-a: Zločinci Karadžić i Mladić u udžbenicima historije, ali bez fakta o genocidu

N. Ž.
Nastavni plan i program u Republici Srpskoj, s posebnim fokusom na historiju u 9. razredu osnovne škole, postao je nacionalna tema u Bosni i Hercegovini. Sada se i ministarstvo prosvjete manjeg bh. entiteta oglasilo po ovom pitanju.

U saopštenju kažu kako je "simptomatično da je interesovanje medija iz Federacije BiH usmjereno samo ka nastavnom programu Istorije", nazivajući kritike "paušalnim i ličnim stavovima", a kritičare su nazvali "nestručnim osobama."

"Neophodno je naglasiti da se u Nastavnom programu nastavnog predmeta Istorija za 9. razred osnovne škole ne "pominje" nova tema, već se nastavna tema 'Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat' nalazi u nastavnom programu i jedanaesta je tema ovog programa. Ličnosti poput Ratka Mladića i Radovana Karadžića, kao i drugih, predstavljaju osobe koje su u periodu koji se izučava, obavljali značajne dužnosti u vojnom i političkom životu Republike Srpske, te se stoga ne mogu izostaviti prilikom predstavljanja događaja koji se odnose na nastanak Republike Srpske i Odbrambeno-otadžbinski rat", kažu iz Ministarstva prosvjete RS.

Naravno, iz ovog ministarstva ne spominju brojne presude protiv vojnog i političkog vodstva RS-a. Međunarodni tribunal u Hagu je Mladića, Karadžića i brojne druge "značajne ličnosti Republike Srpske" osudilo na doživotne ili višegodišnje kazne zatvora.

Tako su Mladić i Karadžić osuđeni zbog genocida, etničkog čišćenja i drugih zločina protiv čovječnosti, zbog čega će do kraja života biti iza rešetaka. O tome djeca u RS-u neće učiti.

"Cilj je da se učenicima na objektivan i nepristrasan način predstave događaji, ličnosti, kao i procesi iz neposredne prošlosti, kao i da se kod njih razvije kritičko mišljenje kada su događaji iz Odbrambeno-otadžbinskog rata u pitanju. Većina ovih sadržaja se već nalazila u programu i udžbeniku, a Stručni tim je radio, prije svega, na kreiranju novih ishoda i proširivanju pojedinih sadržaja", kažu iz Ministarstva prosvjete RS, što zvuči pomalo nevjerovatno.

Reći da je rat u BiH prikazan na "objektivan i nepristrasan način", bez spominjanja odluka relevantnih međunarodnih sudova, je u najmanju ruku skandalozna izjava.