Vijest za osiguranike
21

Oglasio se Zavod zdravstvenog osiguranja KS o refundaciji deficitarnih usluga

D. Be.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS obavijestili su osiguranike da imaju pravo na refundaciju deficitarnih usluga koje ne mogu biti realizirane u roku od 90 dana u javnim zdravstvenim ustanovama, već u privatnim zdravstvenim ustanovama sa kojima Zavod ima zaključen ugovor.

"Ugovorene usluge MRI i MRI sa kontrastom su utrošene, ali naglašavamo da osiguranicima nije uskraćeno pravo na iste ukoliko ispunjavaju uslove za izdavanje Saglasnosti na teret ZZO KS, što znači da osiguranici mogu uraditi navedene pretrage u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi i podnijeti zahtjev za refundaciju utrošenih sredstava. Sve ostale pretrage koje su na listi deficitarnih usluga su i dalje raspoložive.

Način ostvarivanja prava na usluge u privatnim zdravstvenim ustanovama uređen je Procedurom o načinu ostvarivanja prava na deficitarne usluge koja se nalazi na web stranici Zavoda pod nazivom "Procedura o načinu ostvarivanja prava na deficitarne usluge."

Članom 4. navedene Procedure propisan je sadržaj dokumentacije koji se dostavlja uz Zahtjev, na osnovu koje se utvrđuje pravo i izdaje Saglasnost. Sadržaj dokumentacije uz Zahtjev:

  • Dokaz na osnovu kojeg su preporučene usluge od strane doktora specijaliste,
  • Original uputnica izdata od strane porodičnog doktora sa datumom izdavanja,
  • Uputnica iz tačke b) ovog člana obavezno sadrži datum javljanja osiguranika u zdravstvenu ustanovu i datum zakazanog termina specijalističkog pregleda, uz pečat ustanove u kojoj je zakazana usluga.

Stručna služba Zavoda, na osnovu podnesenog Zahtjeva, provodi postupak provjere ispunjavanja uslova za ostvarivanje prava na traženu uslugu iz domena deficitarnih usluga, a po utvrđivanju istog izdaje Saglasnost na osnovu koje osiguranik ostvaruje pravo na pružanje usluge u ugovorenim privatnim zdravstvenim ustanovama. Osiguraniku se potom ponudi spisak privatnih zdravstvenih ustanova koje vrše traženu uslugu, te može birati privatnu ustanovu sa ponuđenog spiska.