Građani se žale
128

Mogu li Sarajlije i dalje refundirati troškove pregleda magnetne rezonance ili je novac potrošen?

I. Sa.
Foto: N.G. (Foto: N. K./Klix.ba)
Foto: N.G. (Foto: N. K./Klix.ba)
Čekati na pregled više od godinu dana je postala svakodnevnica u Sarajevu. Mnoge pacijente je obradovala vijest da se pregledi, poput magnetne rezonance, mogu obaviti u privatnim klinikama te refundirati troškovi.

Međutim, čini se da ta opcija više nije moguća za neke od pregleda.

Kako su rekli građani koji su pokušali podnijeti zahtjev za refundaciju troškova u Sarajevu, rečeno im je da to više moguće jer je potrošen novac koji je namijenjen za to.

Tačnije, moguće je predati papire, ali za sedam dana, umjesto da dobijete termin, građani tvrde da možete dobiti samo nazad svoje dokumente jer termina nema.

Javni poziv u toku?

Muamer Kosovac, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo nam je rekao da je u toku javni poziv.

"Tačna informacija je da refundiramo, ali da pojedine usluge u zdravstvenim ustanovama koje su se pružale u privatnim, sada trenutno nisu dostupne", naveo je Kosovac.

Naveo je i kako je u toku javni poziv te nas je uputio da više informacija potražimo službenim putem u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS.

Nažalost, nismo dobili konkretnije odgovore. Na naše pitanje koji javni poziv je sada raspisan te koji pregledi su mogući, odgovorili su nam:

"Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je ugovorio, u skladu sa propisima, deficitarne usluge sa privatnim zdravstvenim ustanovama. Ugovorene usluge MRI i MRI sa kontrastom su utrošene, ali osiguranicima nije uskraćeno pravo na iste ukoliko ispunjavaju uslove za izdavanje Saglasnosti na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, što znači da osiguranici mogu obaviti navedene pretrage u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi i podnijeti zahtjev za refundaciju utrošenih sredstava. Sve ostale pretrage koje su na listi deficitarnih usluga su i dalje raspoložive", navodi se u odgovoru.

Pitanje za Skupštinu KS i ZZO KS

Belma Kapo, zastupnica SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo je također upućena u ovaj problem te je zatražila da se dostavi informacija da li je moguće u cijelosti refundirati troškove koje pacijenti plate za usluge iz oblasti radiološke dijagnostike.

Foto: SDP BiH
Foto: SDP BiH

Tu se prvenstveno misli na usluge magnetne rezonanace i to u slučaju da se pacijent nalazi na listi čekanja u javno-zdravstvenim ustanovama duže od 90 dana.

Napominje da vjeruje kako se pronalazi način da se ovo riješi te da postoje pravilnici u kojima su definisani načini refundiranja usluga ove vrste.

Na šta se odnosila usluga?

Podsjetimo da se ova procedura odnosila na deficitarne usluge, poput CT snimka, magnetne rezonance, ultrazvučnih pregleda, color doplera...

Pacijenti su imali priliku da, ukoliko pregled koji im je potreban u javnim zdravstvenim ustanovama nije dostupan u roku od tri mjeseca, koriste usluge privatnih klinika s kojima je potpisan ugovor.

Zavod zdravstvenog osiguranja KS je tada ugovorio dijagnostičke postupke za 22 deficitarne zdravstvene usluge u iznosu od 2.247.990 KM.