Građani se žale
22

Da li su "previše strogi" uslovi sufinansiranja prenatalnog testiranja u Kantonu Sarajevo?

I. Sa.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Mnoge buduće roditelje u Kantonu Sarajevu obradovala je vijest da će se sufinansirati prenatalni test.
Tačnije, prvi put u ovom kantonu je Zavod zdravstvenog osiguranja KS izdvojio 1.000.000 KM za sufinansiranje neinvazivnog prenatalnog testiranja. Zavod će sufinansirati troškove u iznosu od 90 posto stvarnih utrošenih troškova, maksimalno do 1.250 KM po zahtjevu.

Zašto je bitan prenatalni test?

Prenatalni test sa viskom preciznošću procjenjuje rizik od određenih genetskih stanja i hromozomskih aberacija. Tačnije, ovim testom se utvrđivanje otkrivanje genetskih poremećaja, prvenstveno trisomije hromosoma 21, 18, 13 odnosno Daunov sindrom, Edvardsov sindrom i Patau sindrom.

Kako navodi priznata Mayo klinika, doktor nakon testa razgovara sa roditeljima o mogućnostima ako rezultati pokažu povećan rizik od genetskog poremećaja.

Koji su kriteriji?

Našoj redakciji se javio čitatelj koji je odlučio sa suprugom iskoristiti ovu mogućnost. Međutim, on smatra da većinu ovih uslova mnogi ne mogu ispuniti.

Radi se o sljedećim kriterijima: starosna dob trudnice od 35 godina i više, zbir godina supružnika/ partnera 70 godina i više, opterećena porodična anamneza (pojava hromosopatija kod dosadašnjeg potomstva), zatim patološki nalaz testova probira u ranoj trudnoći (rani test probira, double test, triple test) te ultrazvučni znakovi hromosopatija u ranoj trudnoći, kao i neke kongenitalne anomalije prepoznate ultrazvukom u ranoj trudnoći.

Zatim, naredni kriteriji su da je trudnica imala tri ili više pobačaja, zatim trudnice koje su zanijele vantjelesnim putem koje nisu radile genetske analize i da je u trenutku pružene usluge osiguranica imala prijavu na zdravstveno osiguranje KS, ne kraću od šest mjeseci.

Kako se može vidjeti u dokumentu, uz zahtjev se dostavlja dokumentacija: nalaz ordinirajućeg ljekara specijaliste ginekologije i akušerstva sa preporukom za neinvazivni prenatalni test uz relevantnu medicinsku dokumentaciju kojom se dokazuje ispunjenost opštih kriterija iz trećeg člana (kriteriji), zatim originalnu plaćenu fakturu o izvršenoj i pruženoj usluzi na ime osiguranika, ali i vjenčani list za supružnike ili drugi odgovarajući dokaz za vanbračne partnere kojim se dokazuje da je zbir godina supružnika/partnera 70 godina i više te broj žiro računa.

Također, kako se navodi, Komisija zadržava pravo da traži dopunu dokumentacije u svrhu dokazivanja ispunjenosti uslova.

Zavod: Uslovi nisu izmišljeni

Uputili smo i upit Zavodu zdravstvenog osiguranja KS koji su za Klix.ba napomenuli kako uslovi "nisu izmišljeni" već su kriteriji i smjernice propisani od Svjetske zdravstvene organizacije koje su definisali u Ministarstvu zdravstva KS.

Naveli su i kako je potrebno ispuniti "pojedine uslove od navedenih".

Na pitanje koliko se osoba do sada prijavilo, odgovorili su nam da su dobili 16 zahtjeva - s obzirom da je projekat tek počeo.

"Napominjemo da je po prvi put u Kantonu Sarajevo, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo izdvojio 1.000.000 KM za sufinansiranje neinvazivnog prenatalnog testiranja. Zavod zdravstvenog osiguranja KS, kao finansijer zdravstva u Kantonu Sarajevo, sufinansirat će troškove u iznosu od 90 posto stvarnih utrošenih troškova, maksimalno do 1.250 KM po zahtjevu. Odluka o sufinansiranju troškova neinvazivnih prenatalnih testova još je jedna potvrda posvećenosti Zavoda unapređenju zdravstvenih usluga i brige za zdravlje svih osiguranika", poručili su iz Zavoda.

Kako je to urađeno u RS-u

Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja RS je početkom godine usvojio izmjene Programa neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnica (NIPT).

Ovim se omogućila naknada troškova za NIPT, ukoliko prethodno postoji preporuka ginekologa iz zdravstvene ustanove koja ima ugovor sa Fondom.

Pravo na refundaciju troškova neinvazivnih prenatalnih testova imaju sve trudnice kojima je ginekolog iz zdravstvene ustanove koja ima ugovor sa Fondom predložio NIPT, a uz zahtjev se pored ove preporuke, prilaže i račun sa specifikacijom i dokument o izvršenom plaćanju.