Žele razgovor o zdravstvu
7

Opozicione stranke u FBiH Mirsadu Zaimoviću dale rok od 48 sati da sazove sjednicu Parlamenta

A. B.
Damir Mašić (Foto: D. S./Klix.ba)
Damir Mašić (Foto: D. S./Klix.ba)
Opozicione stranke u Parlamentu Federacije BiH dale su predsjedavajućem Mirsadu Zaimoviću posljednju šansu da u roku od 48 sati zakaže datum održavanja sjednice na kojoj će se raspravljati o stanju u zdravstvu.

Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, navela je kako u posljednja dva mandata ovog doma nije raspravljano o stanju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i drugim kliničkim centrima u Federaciji.

"Ignorisanje stanja u ovim zdravstvenim ustanovama traje već posljednjih pet godina. Imamo puno pravo da raspravljamo o ovome s obzirom na to da sama Federacija finansira KCUS s više od 50 miliona KM, dakle, građani daju toliki novac bez mogućnosti da se raspravlja o kvalitetu usluga koje im pružaju", navela je Ćudić.

Sabina Ćudić (Foto: D. S./Klix.ba)
Sabina Ćudić (Foto: D. S./Klix.ba)

Dodala je i to da Kanton Sarajevo učestvuje sa više od 130 miliona KM u finansiranju KCUS-a, međutim, kako je istakla, postavlja se pitanje šta za taj novac dobijaju i korisnici i uposlenici i da li su uopće zadovoljni.

"Ako pogledamo izvještaj iz 2018. godine, o kojem se naravno nikada nije raspravljalo, dolazimo do šokantnih podataka o rastu profita KCUS-a za 25 miliona KM, dok recimo stavke kao što su hrana i pružanje usluga pacijentima značajno opadaju. U 2017. i 2018. godini je za hranu za ležećeg pacijenta izdvojeno nešto manje od 400.000 KM, ali njima profit raste, a usluga opada", dodala je Ćudić.

Ćudić je istakla i to ako se uporedi broj ležećih pacijenata sa sredstvima koja su se izdvojila za ovu namjenu dolazi se do šokantnih podataka da se za hranu za ležećeg pacijenta izdvoje 4 KM za jedan dan.

"U 2018. godini također dolazimo do podataka da je opao broj ležećih pacijenata, kvalitet usluga i operativnih zahvata, a iznosi finansiranja ostaju identični iz godine u godinu neovisno o izvještaju o pruženim uslugama. A na više od 300 stranica izvještaja nijednom se ne spominje zadovoljstvo pacijenta", dodala je.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Došli smo u situaciju da je u 2020. godini uprava KCUS-a stavila na dvije zaraćene strane pacijente i zaposlene i da je to neprihvatljivo.

"Zadovoljstvo zaposlenih treba biti kompatibilno sa zadovoljstvom pacijenata, ali da neko profitira bez rasta pruženih i kvalitetnih usluga i od ove podjele, to ne može i mora prestati", poručila je Ćudić.

Damir Mašić, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, istakao je kako je ovo posljednji poziv predsjedavajućem Mirsadu Zaimoviću da se prestane igrati formalnih procedura i da zakaže sjednicu.

"Mi više od dva i po mjeseca čekamo sjednicu koja još nije održana iz proceduralnih razloga, a postoji puno problema na KCUS-u, ne sjećam se da je ikada raspravljano o tome na bilo kojoj sjednici, a FBiH je osnivač i finansijer", rekao je Mašić.

Mašić je dodao i to da je 2014. godine prije dolaska nove uprave na KCUS ova zdravstvena ustanova raspolagala budžetom nešto većim od 192 miliona KM, a da se sada novi menadžment "hvali" uštedama koje su napravili, pri tome se ne obazirući na kvalitet usluga koje pružaju pacijentima.

"Bitno je da pacijenti dobiju kvalitetnu uslugu, jer za to i plaćaju zdravstveno osiguranje, a ne da se prave uštede kako bi se na osnovu toga neko prikazao menadžerom. Smještajni kapacitet je za 20 posto smanjen, hiljadu operativnih zahvata manje je urađeno u poređenju s prethodnom upravom, također, oko 100 kvalitetnih ljekara je otišlo i ko će liječiti ljude. To nije privatna firma, već javna i mora biti na raspolaganju građanima", poručio je Mašić.