Svečanost
28

Otvoreni novoizgrađeni i obnovljeni objekti u izviđačkom kampu Odreda izviđača "Neretva" Konjic

V. K.
Nakon što je završena izgradnja bungalova u kampu Odreda izviđača Neretva Konjic i završene aktivnosti na dogradnji i rekonstrukciji objekta kuhinje i terase, danas je na svečan način ozvaničen završetak radova i objekti predati izviđačima na korištenje.

Svečanosti su uz izviđače i goste prisustvovali gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i Božena Kaltak, menadžerica UNDP-ovog projekta BRIDGE.

"Na jednoj od Skupština Odreda izviđača Neretva Konjic sa rukovodstvom je razgovarano o potrebama koje izviđači imaju kako bi kamp na Boračkom jezeru bio što funkcionalniji i pružao kvalitetne uslove za izviđačke aktivnosti. Tom prilikom dogovorili smo saradnju koja je rezultirala finansijskom podrškom Grada Konjica najprije u iznosu od 100.000 KM, pa potom od 200.000 KM kako bi se realizovala dva značajna projekta izgradnje bungalova i izgradnje i opremanja kuhinje sa pratećim objektima, koji omogućavaju izviđačima ugodan ambijent za njihove aktivnosti. Nećemo na ovom stati, ulagat ćemo u izviđačku infrastrukturu i u budućnosti. U planu je uređenje izviđačke osmatračnice kod Doma izviđača u Konjicu, te uređenje zgrade Doma",kazao je gradonačelnik Ćatić, koji je čestitao rukovodstvu i svim članovima Odreda na angažmanu, izražavajući zadovoljstvo zbog aktivnosti koje su Grad Konjic i Odred izviđača zajednički realizovali.

"Želim da se zahvalim UNDP-u sa kojim sarađujemo u ovom značajnom projektu kao i projektima energetske efikasnosti", naglasio je gradonačelnik Ćatić.

"Grad Konjic nam je bio jako dobar partner u ovom projektu, pa smo osim uređenja kampa u Konjicu realizovali i niz drugih aktivnosti, organizujući sportske igre mladih, kao i čišćenje i održavanje planinarskih staza. Aktivnosti koje je UNDP BiH realizovao ovdje sa Gradskom upravom Konjic finansijski je podržala Agencija za razvojnu saradnju Republike Italije", kazala je Božena Kaltak, menadžerica projekta BRIDGE.

"Ovo je zaista jedan sretan dan za nas, jer smo zahvaljujući Gradu Konjicu, gradonačelniku, UNDP-u i svim dobrim ljudima koji pomažu ovu priču dobili kvalitetne uslove za život i rad u kampu, koji je prije svega namijenjen djeci Konjica, mladima, kao i društveno korisnim organizacijama, koje ih okupljaju, kako bi se učili pravim vrijednostima. Nadam se da će generacije koje dolaze, znati cijeniti sve ovo, da će čuvati i paziti, kako kamp tako i prirodu u kojoj se kamp nalazi"; kazao je starješina Odreda Haris Hadžizukić.

"Ovo je stvarno jedna pozitivna priča za sve nas. Kvalitet smještaja, kuhinje i ostalog koji danas imamo je nešto što nismo mogli ni zamisliti da ćemo imati, jer smo do sada razmišljali kako kupiti novi šator u kampu", kazao je član Odreda Velid Alihodžić.

"Lijepo je bilo i ranije, ali je sada još ljepše. Radujemo s logorovanju na kojem ćemo se družiti, zabavljati", kazale su mlade članice Naida Husić i Nađa Klarić.

"Proširenje kapaciteta i stvaranje što kvalitetnijih uslova za djelovanje je velika podrška radu Odreda i zahvalni smo što je na ovaj način prepoznat naš trud i zalaganje u radu s djecom. Nova kuhinja sa modernom opremom je vrhunac onog što su izviđači do sada imali u kampu. Hrana će se moći u budućnosti pripremati na kvalitetniji, jednostavniji i sigurniji način, što nam svima mnogo znači", poručili su Muamer Nuhanović, član predsjedništva Odreda i Eso Halebić, veteran izviđač, koji se brine o ekonomiji u kampu.

Svečanost je završena druženjem, zabavnim i sportskim aktivnostima u kojima su podjednako uživali i gosti i izviđači.