Preliminarni rezultati
1.7k

Platforma za progres i Lokalni izbori 2020: Može li Hadžikadićeva stranka u vlast?

Dž. L.
Mirsad Hadžikadić (Foto: D. S./Klix.ba)
Mirsad Hadžikadić (Foto: D. S./Klix.ba)
Platforma za progres (PZP), koja postoji manje od dvije godine, na svojim prvim lokalnim izborima nije osvojila nijednu načelničku poziciju, ali je pokazala da se vjerovatno nameće kao stranka koja bi mogla biti dio vladajućih struktura u budućnosti.

Stranka Mirsada Hadžikadića, koja u svojim redovima okuplja veliki broj mladih ljudi, imala je ukupno 322 kandidata u 36 izbornih jedinica za gradska i općinska vijeća, te četiri kandidata za načelnike i gradonačelnike.

Podsjetimo da je Hadžikadić na predsjedničkim izborima prije dvije godine ostvario zapažen rezultat osvojivši nešto manje od 50.000 glasova. Stoga su mnoge oči uprte u izborni rezultat njegove stranke na ovogodišnjim izborima.

Kandidat PZP-a za gradonačelnika Bihaća Mirsad Kečanović bio je daleko od Šuhreta Fazlića, kandidata Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu, kao i kandidati drugih stranaka. Dok je aktuelni gradonačelnik prikupio više od 9.500 glasova za novi mandat, za Kečanovića je glasalo tek nešto više od dvije stotine birača.

Ipak, na području Kantona Sarajevo kandidati PZP-a prikupili su nešto više glasova, s obzirom na kratko političko trajanje njihove stranke. U Općini Ilidža Edin Bunda nije imao šansu da dostigne kandidata Četvorke Nermina Muzura s uvjerljivih gotovo 17.000 glasova, ali je njegovo ime zaokruženo na više od 1.100 glasačkih listića.

U Općini Stari Grad Sarajevo kandidatkinja PZP-a Nejra Sarajlić prikupila je 754 glasa, što nije bilo dovoljno za preuzimanje vlasti od aktuelnog načelnika Ibrahima Hadžibajrića koji se izborio za novi mandat s više od 4.700 glasova. Međutim, Sarajlić se smjestila iznad zajedničkog kandidata DF-a i Građanskog saveza, političkih opcija koje su već duže prisutne na sceni.

Slična situacija je i u Općini Novo Sarajevo gdje je kandidat PZP-a Sanel Šarić također iznad DF-ove kandidatkinje Adne Pandžić, ali nezaustavljivog kandidata Četvorke Hasana Tanovića niko nije mogao sustići u izbornoj igri u ovoj sarajevskoj općini.

Kako se Platforma za progres pozicionirala kada je riječ o kandidatima i kandidatkinjama za gradska i općinska vijeća, bit će poznato nakon detaljne objave rezultata izbora, kao i da li će PZP nastaviti svoje djelovanje.

U svakom slučaju, ne nazire se neko udruživanje Platforme sa strankama lijevog bloka, barem kada je riječ o Kantonu Sarajevo. Podsjetimo da tome u prilog idu ne tako sjajni odnosi između Mirsada Hadžikadića i Elmedina Konakovića.