Dodikovi paradoksi
106

Političarima iz RS-a je bitnije da ponize državu nego da OSBiH imaju bolje uslove za gašenje požara

F. H.
Foto: MO BiH
Foto: MO BiH
Kiša u Bosni i Hercegovini je ove sedmice napokon ugasila požare, ali je ostao problem domaćih kapaciteta za gašenje požara. Kao i brojna druga pitanja i ovo pitanje su pojedini političari iz RS-a pretvorili u pokušaj ponižavanja institucija Bosne i Hercegovine.

Nakon "Svesrpskog sabora" iz RS-a su pokušali da zaključke provedu stvaranjem još jačih veza sa Srbijom. Simbolično bi takve veze prije svega na razini policijskih agencija trebale da stvore iluziju o jedinstvu između Republike Srpske i Srbije. Jedan od pravaca djelovanja je bilo i pozicioniranje helikoptera MUP-a RS-a u Trebinju koji je navodno trebao da bude pomoć u gašenju požara.

Po izbijanju požara na teritoriji RS-a koji su zbog obima i nepristupačnog terena zahtjevali angažovanje helikoptera kako bi bili stavljeni pod kontrolu, reakcija vlasti u RS-u nije bilo da se osloni na resurse svoje države nego da zatraži pomoć iz Srbije.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković su nakon toga poručili da neće odobriti traženje pomoći iz vana dok ne budu iskorišteni domaći kapaciteti Oružanih snaga.

Iz Republike Srpske su na to odgovarali da su kapaciteti Oružanih snaga nedovoljni i da ugase požare. Tako je premijer RS-a Radovan Višković kazao da helikopteri Oružanih snaga BiH nisu namijenjeni za gašenje požara i da se ne mogu se nositi s tim s obzirom na mali kapacitet vedra od 500 i 900 litara, za razliku od helikoptera iz Srbije od kojih jedan ima kapacitet vedra četiri tone.

To da Srbija u svojoj floti ima helikoptere koji mogu da nose više vode od helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je istina, ali pravo je pitanje zašto Oružane snage BiH ne posjeduju helikoptere sa većim kapacitetom. U tome se krije odgovornost dobrim dijelom političara iz Republike Srpske koji se oštro protive povećanju budžeta za Oružane snage BiH.

Milorad Dodik je u toku svoje političke karijere u više navrata pozivao da se Oružane snage BiH ukinu, ali su i političke opcije iz Republike Srpske uvijek bile oštro protiv povećanja budžeta za ministarstvo odbrane.

Budžet ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine je puno manji od NATO ciljeva od dva posto i jedan je od najmanjih u Evropi i za 2024. godinu iznosi svega 390.502.000 KM. Većina ovog iznosa ide za plate vojnika i jako malo ostane za nabavku novih sredstava.

Političari iz RS-a da su zaista iskreni u svojem žaljenju šuma koje izgore bi skupa sa kolegama sa drugim političarima u Bosni i Hercegovini obezbijedili sredstva za nabavku moćnih helikoptera, a ne samo da se oslanja na donacije prijatelja i saveznika.

Iskrena politika koja zaista brine o svojim prirodnim ljepotama i građanima bi radila na razvoju domaćih sposobnosti, a ne bi zbog simboličkih pokušaja za urušavanjem države prosili pomoć iz susjedstva.