Sarajevo
9

Obraćanje Christiana Schmidta nakon sjednice PIC-a

V. K.
Vijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini (PIC) okončalo je dvodnevno zasjedanje u Sarajevu, a visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt održat će konferenciju za medije.
Konferenciju za medije visokog predstavnika možete pratiti uživo na portalu Klix.ba.

Osim državnog nivoa, članovi PIC-a analizirali su političku situaciju u BIH i na entitetskim nivoima kao i posljednja dešavanja koja uključuju i aktivnosti u entitetu RS te održavanje svesrpskog sabora koji je izazvao brojne reakcije u Bosni i Hercegovini.

O ulozi OHR-a, PIC-a i situaciji u BiH za Klix Studio ranije je govorio upravo i sam Schmidt koji je naglasio kako su ranije organizovani razgovori na kojima se raspravljalo i o OHR-u.

"Ja sam i organizovao i bio sam prisutan na sastancima na kojima se razgovara. Razgovaralo se o Dejtonu, PIC-u uključujući i moje prisustvo. Imali smo široku raspravu o svim temama, međutim nikakvih odluka u tom smislu nema. Razgovarali smo o tome kako možemo iskombinovati evropsku integraciju Bosne i Hercegovine i prisustvo OHR-a. Ja ću reći da se meni ne bi dopalo da budem ovdje još nekih 30 godina. Narednih 20 godina treba biti vrijeme promjena. Ja ću biti ovdje onoliko koliko budem vidio da postoji obaveza da izvještavam Vijeće sigurnosti UN-a. O tome da stvari nisu dovoljno održive da ove država bude bez prisustva međunarodne zajednice na osnovu Dejtona", rekao je Schmidt.