Da ne propadne
392

Predsjednik Ustavnog suda BiH objasnio zašto su na vakcinaciju u Srbiju vodili i članove porodica

D. Be.
Predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević
Predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević
Predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević potvrdio je današnju informaciju portala Klix.ba da su neki uposlenici njegove institucije u Srbiju poveli i svoje partnere i članove porodice kako bi se vakcinisali.
"U kontaktima s kolegama iz Ustavnog suda u Srbiji smo došli do informacija da postoji mogućnost da se zaposleni u Ustavnom sudu BiH vakcinišu u Srbiji. Zašto? Jer vakcina niti je bilo, a izgleda da neće biti ni u narednih 15 dana u BiH“, kazao je.

Kaže da su razgovori trajali tri sedmice, a zatim je osigurana imunizacija u Užicu.

"Kada smo dogovarali, razgovarali smo o broju. U Ustavnom sudu BiH je oko 90 zaposlenih. Taj broj vakcina je bio rezervisan u Srbiji. Nakon toga jedan broj zaposlenih iz medicinskih ili nekih svojih nije želio biti vakcinisan. Kada se čulo da će biti vakcinisani AstraZeneca vakcinom, onda je došlo do tzv. praznih mjesta. Smatrao sam i to ponovo smatram da je bolje da se iskoriste vakcine za partnere, kako ja kažem povezano lice odnosno članove obitelji. To je tako bilo“, rekao je Knežević.

Dodatno je pokušao objasniti tu odluku koja nije sporna za njega, ali zasigurno jeste za sve građane BiH s obzirom da je put plaćen novcem iz budžeta koji pune građani.

"Osnovni razlog vakcinisanja je bio funkcionisanje Ustavnog suda BiH. Ako vakcinišemo zaposlenog, a član porodice je zaražen, onda gubite i tog zaposlenog jer ispada iz stroja“, izjavio je u razgovoru za televiziju N1.

Predsjednik Ustavnog suda BiH je kazao da se mogao vakcinisati u Beogradu sam, ali da nije želio.

"Ja znam da je dobar dio, recimo, zaposlenih u organima BiH, vakcinisan ili u Zagrebu ili u Beogradu po raznim osnovama. Ja nisam želio da dijelim one iz RS-a i one iz FBiH", kazao je.

Potvrdio je da je Ustavni sud BiH platio jedan autobus za put, dok su neki uposlenici išli privatnim vozilima o svom trošku.

"Nismo o vlastitom trošku, jer ovo nije bio izlet, nije bilo hvatanje pahulja na Zlatiboru nego put da se obavi dužnost, da se bude zdrav i da se radi posao", rekao je.

Knežević misli da su na put išle 62 osobe, ali nije bio potpuno siguran. Također smatra da nije prekoračio ovlasti.

Podsjetimo, iz Ustavnog suda BiH jučer i danas nisu željeli govoriti za Klix.ba i odgovoriti da li su uposlenici Ustavnog suda BiH vodili partnere i članove svojih porodica. Ipak, danas je prvi čovjek te institucije odlučio potvrditi naše pisanje o skandaloznom potezu.