Eksplantacija organa
737

Priča o donoru iz Sarajeva: Kako je jedno “da” u najtežim momentima spasilo dva života

D. Be.
Prije tri dana, tačnije 28. juna u Kantonalnoj bolnici Zenica, utvrđena je moždana smrt kod pacijenta starosti 40 godina iz Sarajeva koja je nastala usljed spontanog krvarenja u mozak.

Nakon utvrđene moždane smrti obavljen je razgovor sa porodicom preminulog pacijenta u smislu darivanja organa i tkiva. Porodica preminulog donora rekla je svoje veliko "DA" i dala svoj pristanak za doniranje organa i tkiva u svrhu liječenja.

"U noći 29.06.2024. godine uspješno je izvedena eksplantacija organa sa moždano mrtvog donora. Multiorganska eksplantacija je obavljena u saradnji medicinskih timova uposlenika JZU UKC Tuzla, JZU KCU Sarajevo i zaposlenika JU Kantonalne bolnice Zenica na čelu sa koordinatoricom za transplantaciju Prim. mr. biomed. sci Čaušević dr Senadom", saopćeno je iz Kantonalne bolnice Zenica.

Donirani organi usmjereni su prema UKC Sarajevo i UKC Tuzla gdje je izvršena transplantacija doniranih organa. Postoperativni oporavak pacijenata kojima su transplantirani organi odvija se očekivano.

"Menadžment JU Kantonalna bolnica Zenica neizmjerno se zahvaljuje porodici preminulog pacijenta koji su u najtežim trenucima dali svoju saglasnost da se izvede eksplantacija doniranih organa, na osnovu koje će dobiti šansu i mogućnost za kvalitetniji život ljudi kojima je to bilo neophodno. Uposlenicima naše ustanove predstavlja dodatni motiv da ovaj humani posao nastave da rade u budućnosti.

Menadžment JU Kantonalna bolnica Zenica ovom prilikom, još jednom izražava poštovanje i zahvalnost medicinskom timu uposlenika JU Kantonalne bolnice Zenica koji je na profesionalan način i u skladu sa načelima medicinske etike sa uspjehom učestvovao u izvršenju postupka eksplantacije doniranih organa.

Iz Udruženja dijaliziranih i transplatiranih osoba su također saopćili da su proteklih dana u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla urađene dvije kadaverične transplantacije bubrega.

Kadaveričnom donacijom organa i uspješno obavljenom transplantacijom nastavljen je razvoj projekta transplantacije organa u JZU UKC Tuzla, ali i stvorena mogućnost da se transplantacijom organa spasi život i poboljša kvalitet života za pacijenate.

"Udruženim snagama cjelokupnog tima, počev od anesteziološkog tima KB Zenica na čelu sa transplant koordinatoricom mr. bio. med. sci primarijus dr Senada Kubat Čaušević, pa do zdravstvenog osoblja bolnice Zenica kao i humanosti porodice donora urađena je eksplantacija organa, nakon čega je uslijedila transplantacija dva bubrega koja je urađena u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla."