Čiste korov i naplavine
76

Projekat vrijedan 170.000 KM: Mašine konačno čiste korito Drine u centru Goražda

E. A.
Nakon sedam godina, u gradskom jezgru Goražda čisti se korito lijeve obale rijeke Drine. Uklanja se izrasli korov i naplavine neposredno pored Iranskog šetališta na potezu od Mosta Alije Izetbegovića do naselja Pobarnik.

U ove svrhe Agencija za vodno područje rijeke Save izdvojila je oko 170 000 KM.

"Mašine su na terenu, radi se intenzivno. Naplavine i korov će biti u potpunosti uklonjeni iz korita Drine, a radovi su počeli nakon što smo uspjeli ishodovati sve neophodne dozvole, odnosno vodne saglasnosti", pojasnila je Adisa Borovac, pomoćnica gradonačelnika za urbanizam i prostorno uređenje.

Borovac ističe da je čišćenje planirano po količini odvezenog otpada, a ne dužini korita, međutim izvjesno da će biti očišćene sve naplavine u užem gradskom jezgru. S druge strane i dalje je nepoznanica hoće li čišćenje biti nastavljeno na potezu priobalja prema naselju Baćci.

"Plan je da se očisti oko 8,5 hiljada kubika zemlje, nanosa, mulja i rastinja, tako da ćemo u konačnici vidjeti do kojeg dijela će se uspjeti očistiti. Mi smo imali elaborat po kojem smo radili, gdje su izvučeni profili po kojima se izvode radovi. Oni bi trebali biti završeni do kraja mjeseca, zavisno od vremenskih uslova", kazala je Borovac.