Isto je u RS-u
58

Registar pedofila u FBiH stupa na snagu za nekoliko dana: Bit će tajan i trajan, ali dostupan institucijama

I. Sa.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Godine su trebale zastupnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine kako bi usvojili Zakon o registru pedofila, a za nekoliko dana će biti dostupan i Registar pedofila.

Ovome je prethodio Pravilnik o načinu vođenja ovog registra koji je objavljen 18. septembra u Službenim novinama FBiH, dok će stupiti na snagu 26. septembra.

Predlagači zakon su federalni parlamentarci u prošlom sazivu Lana Prlić, Aner Žuljević i Jasmin Duvnjak.

"Registar pedofila u FBiH će biti tajan i trajan, a isti takav je i u entitetu RS gdje je uspostavljen još 2018. godine", napominje Prlić na početku razgovora za Klix.ba.

Registar će služiti kao baza podataka ljudi koji su izvršili ova krivična djela, ali i zakonski se nalaže da sve institucije i ustanove koje direktno rade s djecom i omladinom će, prije prijema zaposlenika u radni odnos, morati provjeriti da li se te osobe nalaze u ovom registru.

"Ako da, ne mogu biti zaposleni na mjesto gdje bi radili direktno ili indirektno s djecom jer veliki broj počinioca ovih krivičnih djela se nakon odslužene kazne se u 70 posto slučajeva vraća u neporednu blizinu djece i omladine", pojašnjava ona.

Provjera se radi tako da se lista kandidata koji su aplicirali šalje u sud i tužilaštva.

S obzirom da se radi o vrlo osjetljivoj kategoriji djece i omladine i ta krivična djela su u najmanju ruku strašna, ovo je ustvari mehanizam kako se spriječi vraćanje tih počinioca u njihovu blizinu, podcrtala je Prlić.

Registar je skoro identičan kao i RS-u, što je namjenski urađeno jer se radi o državi BiH.

"Bitno je da ne dođe do tzv. prelijevanja iz jednog entiteta u drugi i zato smo gledali da bude što sličniji zakon jer policijske službe treba da sarađuju. U regionu je također tajan i trajan registar. Praksa registra je počela u Americi 90-ih godina", dodaje naša sagovornica.

Ipak, u nekim evropskim zemljama se otišlo korak dalje te su registri javni.

"Mi smo, za prvo uspostavljanje registra, odlučili da bude tajan. Naravno, svaki zakon se može mijenjati te bi se i ovo moglo mijenjati u skladu sa promjenama Krivičnog zakona FBiH.