Nezadovoljni sindikatom
61

Rudari i dalje štrajkuju u Banovićima, traže obraćanje Mirsada Kukića

Piše: A. K.
Grupa nezadovoljnih rudara i dalje se nalazi ispred direkcije Rudnika mrkog uglja u Banovićima, gdje izražavaju nezadovoljstvo trenutnim položajem u kojem se nalaze. Traže obraćanje predsjednika Sindikata rudara Mirsada Kukića koji još uvijek nije došao pred okupljene.

Kako vrijeme odmiče ispred direkcije Rudnika mrkog uglja u Banovićima sve je manje rudara koji traže povećanje sniženih plaća, veći iznos toplog obroka, kao i poboljšanje uslova rada u rudniku.

Iako je bilo najavljeno da će se ovoj grupi rudara pridružiti i radnici iz ostalih jama, do toga nakon završetka smjene nije došlo.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

U ovom trenutku rudari traže Kukićevo obraćanje, međutim, do njega, sasvim je izvjesno, na kraju neće doći.

Naime, jedan od rudara je izašao iz zgrade direkcije rudnika kazavši da se Kukić ne može obratiti prisutnima zbog, kako je naveo, navodnih informacija iz MUP-a TK da se među rudarima nalaze i oni koji su naoružani.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, određena grupa rudara nezadovoljna je radom Sindikata koji predvodi Kukić.

Iz uprave Rudnika mrkog uglja Banovići oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem, između ostalog, navode da okupljena grupa radnika rudnika nije na propisan način organizovala protest, niti izabrala predstavnike, kao ni iznijela zahtjeve preko ovlaštene sindikalne organizacije.

"Predstavnici rudnika razgovarali su sa Sindikatom i rudarima te od njih tražili da odaberu predstavnike s kojima će razgovarati i koji će iznijeti svoje zahtjeve, što oni do sada nisu učinili i pored toga što je uprava spremna na sve vrste razgovora. S obzirom na činjenicu da rudari ne pristaju na razgovore, kao i da je među njima većina onih koji su privilegovani u ovom preduzeću, dolazi se do zaključka da je današnji skup instruiran kako bi se izvršio pritisak na rukovodstvo rudnika, koje je izrazilo žaljenje što se radnici koriste u ove svrhe", kaže se u saopćenju za javnost.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Podsjećamo, grupa rudara jame Omazići od jutros je u štrajku, a kako su ranije kazali, ispred zgrade direkcije Rudnika mrkog uglja u Banovićima ostaju do ispunjenja zahtjeva.