Potvrđeno za Klix.ba
48

Sada i radna grupa traži rješenje za Južnu interkonekciju, čine je eksperti i stranački kadrovi

D. Be.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Federalne vlasti na čelu sa HDZ-om i SDP-om formirale su radnu grupu koja radi na pronalasku rješenja za projekat Južne interkonekcije, potvrđeno je za Klix.ba iz Ministarstva energetike FBiH.
Iz Ministarstva nisu konkretno naveli ko čini radnu grupu, ali su odgovorili da se radi o stručnim osobama koje posjeduju veliko iskustvo u gasnom sektoru i upoznati su sa problematikom ovog projekta. Tu su i stranački predstavnici.

"Također, u radnoj grupi se nalaze i predstavnici političkih partija sa zadatkom da se usaglasi stručni i politički dio koji za cilj ima što skorije rješenje za projekat južne intekonekcije. Svaka vlast, sastavljena od više političkih partija dolazi u situacije kada na istu tematiku gleda različitim pogledima što ponekad dovodi do sporijeg usaglašavanja i donošenja odluka, odnosno rješenja."

Iz resornog ministarstva kažu da je njih cilj pronalazak rješenja, što je zadatak koji je "radna grupa vrlo ozbiljno shvatila i radi na integralnom tekstu zakona koji bi trebalo vrlo brzo da se nađe, prvo na Vladi Federacije BiH, a potom i na federalnom Parlamentu."

"Pregovarat ćemo koliko bude trebalo da dođemo do dogovora. Naša politika je politika razgovora i dogovora", navode u odgovoru iz Ministarstva energije, rudarstva i industrije na čijem čelu je Vedran Lakić iz SDP-a.

Dalje se navodi da je "najsigurnije i najbrže rješenje za realizaciju projekta Južna interkonekcija donošenje Zakona o gasovodu 'Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska' kojim se rješavaju bitna pitanja i znatno ubrzava realizacija Projekta."

Podsjetimo, gasovod Južna interkonekcija u građevinskom smislu spada u kategoriju linijskih infrastrukturnih objekata koji su specifični po tome što se prostiru na široj geografskoj teritoriji, odnosno prolaze kroz veliki broj zemljišnih parcela kao i prelaze preko različitih vrsta zemljišta (šumsko, poljoprivredno, vodno, itd.).

Iz tog razloga, odobravanje građenja ovakvih objekata podrazumijeva kompleksne postupke eksproprijacije i složene upravne postupke u kojima nadležni organi izdaju veliki broj dozvola i drugih upravnih akata.

"Stoga je naš krajnji cilj da imamo zakonsko rješenje koje će osigurati brzu realizaciju projekta Južna interkonekcija", zaključuju iz ministarstva u odgovoru za Klix.ba.