Građani zvali Općinu
35

Sarajevo: Poduzete hitne mjere na klizištu na Pofalićima

A. Ku.
Foto: Općina Novo Sarajevo
Foto: Općina Novo Sarajevo
Operativni centar Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo jučer je zaprimio dojavu mještana naselja Pofalići da je zbog dužeg izlijevanja vode niz saobraćajnicu u ulici Reisa Fehima Spahe 88 i 94 pokrenuto klizanje terena što je prouzrokovalo rascjep tla.

Na teren su izašli pripadnici Službe civilne zaštite, Službe za inspekcijske poslove i Štaba civilne zaštite te radnici preduzeća Vodovod i kanalizacija i Sarajevogasa.

Ekipa Sarajevogasa izvršila je pregled gasne instalacije te je konstatovano da se radi o instalaciji koja već duže vrijeme nije u funkciji, a radnici Vodovoda i kanalizacije su zatvorili ventil kako bi se zaustavilo dalje izlijevanje vode koje je prouzrokovalo klizanja tla te su započeli aktivnosti na otklanjanju kvar na vodovodnoj mreži.

Predstavnici Štaba civilne zaštite i općinskih službi izvršili pregled terena i konstatovali da nije potrebna evakuacija ljudi iz individualnog stambenog objekta koji se nalazi u neposrednoj blizini novonastalog klizišta.

Iako su mještani ovog dijela naselja Pofalići više puta tokom proteklih nekoliko mjeseci pozivali nadležno komunalno preduzeće da izvrši sanaciju kvara na vodovodnoj mreži, a budući da do klizanja tla nije isto urađeno, građani su uputili poziv Službi civilne zaštite Općine jer situacija na terenu nije bezazlena.

Iz Općine Novo Sarajevo navode da će u saradnji sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo poduzimati daljnje aktivnosti na sanaciji klizišta na navedenoj lokaciji, dok će Vodovod i kanalizacija u toku današnjeg dana vršiti radove na otklanjanju kvara.