Europe House
40

Sarajevo: Zvanično predstavljena prva bh. Digitalna Galerija

M. G.
Danas je u Europe House u Sarajevu, predstavljena web aplikacija Prve bh Digitalne Galerije gdje je održano nekoliko kratkih predavanja, s posebnim naglaskom na vještačku inteligenciju i objašnjenje zašto AI nikada neće moći zamijeniti tradicionalnu umjetnost.

Od danas, umjetnici će moći početi izlagati svoja umjetnička djela na platformi, a korisnici će imati priliku kupovati umjetnička djela i imati olakšan pristup umjetnicima.

Projekat "Prva BH Digitalna Galerija" započeo je 2023. godine, sa ciljem kreiranja rješenja za problem nedovoljnog prisustva bosanskohercegovačke umjetnosti u društvu.

Nedovoljna promocija bosanskohercegovačkih umjetnika u vremenu brzog konzumiranja sadržaja predstavlja značajan problem. Neophodno je raditi na ovakvim projektima i umjetnike motivisati na daljnji rad i razvoj.

Pokretač ovog projekta je vizuelna umjetnica Esma Mrahorović-Berbić, koja je prepoznala značajnu potrebu za većim prisustvom bosanskohercegovačke umjetnosti i nedostatkom promocije umjetnika i njihovih djela.

Na početku razvoja projekta, urađeno je istraživanje koje je dalo zabrinjavajuće podatke. Anketa je pokazala da vrlo mali broj bh. građana može imenovati jednog umjetnika, a još manji broj posjeduje originalno umjetničko djelo bh. umjetnika. Kao odgovor na ovaj problem, cilj projekta je postao poboljšanje dostupnosti umjetnika i njihovih umjetničkih djela.

Početna ideja bila je platforma gdje bi se mogli istraživati brojni bosanskohercegovački umjetnici, i projekat je u to vrijeme izgledao upravo tako. Sadržavao je slike i biografije najpoznatijih umjetnika i njihovih djela, pružajući profile/portfolia umjetnika. Projekat je uspješno završen i dobio je pozitivne povratne informacije od stručnjaka.

Iako je ideja na kratko bila zaboravljena, početkom ove godine oformljen je mali tim mladih entuzijasta koji vrijedno rade na razvoju ove platforme sa sada mnogo složenijom svrhom. Tim je udružio snage i kreirao web aplikaciju "Prva BH Digitalna Galerija." Primarna svrha platforme je formiranje zajednice umjetnika iz Bosne i Hercegovine, dok je sekundarni cilj poboljšanje tržišta umjetnosti u zemlji.

Kreirani su nalozi na društvenim mrežama gdje će se koristiti marketinška strategija za promociju umjetnika koji se odluče izlagati svoja djela u digitalnoj galeriji.

Trenutno se na platformi nalaze profili i djela 20 umjetnika iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, uključujući slikare, kaligrafe, i digitalne umjetnike. Cilj je doći do što većeg broja umjetnika kako bi se stvorila raznolika i bogata zajednica koja reflektuje raznolikost i bogatstvo bosanskohercegovačke umjetnosti. Ova platforma ima za cilj da okuplja i podržava umjetnike svih generacija i stilova, te da im pruži priliku za promociju i povezivanje sa širom publikom i potencijalnim kupcima.