Općina Centar
42

Sarajlije se pitaju: Da li se bespotrebno mijenjaju ploče u ulici Koševo i hoće li biti klizave?

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Početkom jula započeli su radovi na sanaciji trotoara u Ulici Koševo u centru Sarajeva, no građani se sada pitaju iz kojeg razloga Općina Centar troši novac na mijenjanje kocki na trotoaru.

Građani smatraju da se radi o bespotrebnom trošenju novca, a neki sumnjaju da je sve dio predizborne kampanje aktuelnog načelnika Srđana Mandića.

"Na fotografijama se vidi stanje trotoaru prije i nakon promjene ploča. Pored toga što su ploče na trotoaru bile u ispravnom stanju, one su takođe i mnogo prikladnije za klimatske uslove u Sarajevu. Nove ploče su glatke i sasvim sigurno da će biti izuzetno klizave u vrijeme tzv. 'bljuzge', koju imamo skoro cijele zime", napisala je nezadovoljna građanka u grupi "Građanska inicijativa za bolje i ljepše Sarajevo".

Iz Općine Centar su početkom prošlog mjeseca najavili projekat sanacije koji u cijelosti finansira Općina Centar za šta su sredstva obezbijeđena u budžetu za ovu godinu.

"Namjera Općine Centar je obezbijediti pješačke zone koje će osim vizuelnog i estetskog poboljšanja, pružiti i sigurnosni aspekt stanovnicima centralne gradske općine."

Također su najavili da je nakon betoniranja pješačke staze planirano i postavljanje betonskih ploča duž staze koje su otporne na habanje, manje klizave, a u zimskom periodu otporne na smrzavanje i posipanje soli.

Potpisani ugovor osim pješačke staze u Ulici Koševo također podrazumijeva realizaciju još 8 projekata na sanaciji stepeništa, pristupnih staza i rukohvatnih ograda na području Centra, a za šta je u budžetu Općine Centar obezbijeđen ukupan iznos od 211.641 KM.