Dodatna podjela
36

SBiH, NES i ZNG kontra Nikšića: Ko je za, a ko protiv razgovora sa strancima o formiranju vlasti

V. K.
Nermin Nikšić i Nermin Ogrešević tokom konferencije za medije (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nermin Nikšić i Nermin Ogrešević tokom konferencije za medije (Foto: I. Š./Klix.ba)
Iako je postalo evidentno da SDP s jedne te NES, Za nove generacije (ZNG) i Stranka za BiH imaju sve manje zajedničkih tema za razgovor, posljednje saopćenje ZNG-a, Stranke za BiH i NES-a dodatno je potvrdilo neslaganja unutar donedavnih koalicionih partnera.
Naime, osim dijela saopćenja koje se odnosi na formiranje Vlade Federacije BiH, iz ovih stranaka osvrnuli su se i na utjecaj međunarodnih faktora na formiranje vlasti.

"Potpise podrške koji se od nas traže možemo dati isključivo za formiranje programske Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, i u okviru procedure kojom se od rukovodstva Federacije BiH traži imenovanje mandatara vlade, a ne za najavljeni pritisak prema međunarodnoj zajednici. U procesu formiranja izvršne vlasti Federacije BiH zalažemo se za institucionalno djelovanje u okviru naših kapaciteta, bez upliva neimenovanih članova međunarodne zajednice", naveli su.

Svakako, ovim dijelom, stranke su vjerovatno poslale poruku predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću koji je na nedavno održanoj konferenciji za medije upravo govorio o većini unutar Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, formiranju entiteske vlade i razgovorima s međunarodnim partnerima.

"U periodu pred nama pokušat ćemo do ponedjeljka osigurati potpise naših zastupnika koji bi demonstrirali većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH što bi prezentovali OHR-u i međunarodnim partnerima i da sjednemo i donesemo odluku", kazao je Nikšić.

Stranka za BiH, NES i Za nove generacije osvrnuli su se i na promišljanja o djelovanju visokog predstavnika Christiana Schmidta što je također tema o kojoj je govorio Nikšić.

"Cijeneći mogućnost zloupotrebe postojeće sistemske blokade za imenovanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine očekujemo snažno zagovaranje poštivanja legitimiteta parlamentarne većine za formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u skladu s demokratskim načelima, pri tome djelujući zajednički, institucionalno i transparentno prema Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini koji ima obavezu da sistemski i trajno ukloni sve blokade funkcioniranja Federacije Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz ovih stranaka.

Predsjednik SDP-a također je prije dva dana komentirao eventualnu blokadu formiranja vlasti u FBiH te je poručio kako mehanizam za deblokiranje cijelog procesa ima OHR.

"Možemo da izaberemo rukovodstvo Federacije. Ako izaberemo, potpredsjednik Lendo može da da potpise da se imenuje Vlada, što je malo vjerovatno ili može da kaže da neće da da potpise. Imamo otvorene najave iz SDA da neće. I onda imamo blokadu, a jedini mehanizam za odblokiranje je u rukama OHR-a. Imamo i drugi scenarij - da ne izaberemo rukovodstvo Federacije i tad imamo sve ovo što imamo sada", rekao je Nikšić.