Odluka o spornom zakonu
206

SBiH: Schmidt je danas vratio povjerenje u OHR

B. R.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U SBiH-u smatraju da je visoki predstavnik Christian Schmidt današnjom odlukom vratio povjerenje u Ured visokog predstavnika (OHR).
Pozdravili su njegovu odluku da poništi Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske. Kako su saopćili, ovim zakonom se pokušala oteti imovina Bosne i Hercegovine.

"Jedan od osnovnih razloga za pokretanje agresije na Bosnu i Hercegovinu jeste prekrajanje granica Bosne i Hercegovine i oduzimanje njene teritorije. Pokušaj otimanja imovine Bosne i Hercegovine od bosanskohercegovačkog entiteta RS donošenjem nelegalnog zakona, samo je jedan od postupaka u nizu. Nakon što nisu uspjeli ratnim pohodom, zatim Prudskim sporazumom, uslijedio je postupak donošenja posljednjeg entitetskog zakona", ocijenili su.

U SBiH-u su naglasili da je vraćeno povjerenje u OHR.

"Schmidt je ovim potezom vratio poljuljano povjerenje u kredibilitet institucije OHR-a, posebno nakon niza uvreda i ponižavanja koje su mu upućene od izgubljenog Milorada Dodika (člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a, op.a)", saopćili su iz SBiH-a.

Dodik je poručio Schmidtu da mu "preporučuje da danas kupi jednosmjernu kartu za Njemačku". Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država su saopćili da je "međunarodna zajednica morala reagovati".

Između ostalih, Schmidtovu odluku su pozdravili predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA), član Predsjedništva Željko Komšić (DF), ministrica vanjskih poslova Bisera Turković (SDA) i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.