Šef diplomatije
6

Schallenberg: Austrija će ostati snažno posvećena EU putu svake zemlje na Zapadnom Balkanu

FENA
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Šef austrijske diplomtije Alexander Schallenberg izjavio je danas u Beču, odgovarajući na pitanje Fene, da  bez obzira na sastav austrijske vlade nakon jesenjih izbora u ovoj zemlji "možete biti sigurni da će Austrija ostati snažno posvećena EU putu svake zemlje na Zapadnom Balkanu".

Govoreći na otvaranju 13. godišnjeg foruma EU strategije za Dunavski region, on je najavio i sastanak ministara vanjskih poslova ove grupacije među kojima će biti i šef bh. diplomatije Elmedin Konaković.

"Što se tiče Bosne i Hercegovine, znate da sam izuzetno blizak sa vama i jako sam sretan što mogu da poželim dobrodošlicu Elmedinu Konakoviću, mom prijatelju, ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. I izuzetno smo srećni što smo uspjeli da otvorimo pristupne pregovore sa BiH. Ali ovo nije gotova stvar. Morate nastaviti da pokazujete najveće moguće napore", kaže Schallenberg.

Upozorava da je reformski put i dalje veoma dug.

"I za svaki korak postoje očekivanja od Evropske unije koja nisu pretjerana. Jer ono što želimo da vidimo u BiH su reforme koje zapravo pomažu ljudima u Bosni i Hercegovini", naveo je.

Kazao je i da je BiH još uvek zemlja koja pati od ogromnog odliva mozgova.

"Dakle, zapravo, iz moje perspektive, put ka Evropskoj uniji je nešto što jača ekonomske perspektive i perspektive za život mladih ljudi u BiH. Imamo ankete u kojima mladi ljudi, 40 posto mladih u BiH kaže da bi otišli. Ovo je opasno. Čak i kada bismo donekle profitirali od toga u Austriji. Ali mi smo investitor broj jedan. Ako već vidim da mi austrijski preduzetnici govore da bi htjeli da investiraju, ali više ne nalaze kvalifikovane radnike, pa se uzdržavaju od ulaganja, ovo je opasan put. I zato ćemo nastaviti da guramo naše prijatelje da nastave da rade reforme, da ih provode. I naš sljedeći korak bi trebao biti da ove godine, u drugoj polovini, održimo međuvladinu konferenciju kako bismo zaista pokrenuli pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom. Možete biti sigurni, Austrija će se za to zalagati", poručio je austrijski šef diplomatije.

Govoreći o Dunavskoj strategiji, rekao je da je svaka vrsta ovakve platforme korisna jer okuplja region zajedno.

"Ponekad imate utisak da su zemlje kandidati previše fokusirane na Brisel, ali Dunavska strategija radi na tehnologijama, transportu i biznisu, stvarima koje su esencijalne. Uvijek smo željeli da Dunav postane unutarnji vodeni put Evropske unije, a sada smo mnogo bliže tom cilju. Države članice EU i zemlje kandidati imaju još jednu platformu na kojoj mogu jačati saradnju", zaključio je Schallenberg.