Objasnio svoje promjene
53

Schmidt za Politico komentarisao nadolazeće izbore: Ovo je samo prva faza

N. Ž.
Christian Schmidt (Foto: I. L./Klix.ba)
Christian Schmidt (Foto: I. L./Klix.ba)
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je za evropsko izdanje Politica pojasnio šta njegove promjene izbornog sistema u BiH donose i šta očekuje od nadolazećih lokalnih izbora u ovom kontekstu.

Politico je posvetio jedan dio svog sedmičnog newslettera nadolazećim lokalnim izborima u BiH i tim povodom razgovarao sa Schmidtom.

Kako piše ovaj list, Schmidt je donio prve značajne promjene izbornog zakona u BiH nakon 30 godina. Pojasnili su i da je riječ o tehničkim izmjenama, koje se tiču transparentnosti i integriteta izbornog procesa.

"Saznali smo da postoji sistem koji se zove Bugarski voz, kojim bi se s jednom ličnom kartom moglo glasati na više biračkih mjesta. Ljudi nemaju povjerenja u vladajuću klasu. Ako želimo da vratimo povjerenje i pouzdanost u glasanje i demokratiju, morali smo nešto učiniti", kaže Schmidt.

Iz Politica su visokog predstavnika pitali i za promjenu koja se tiče osoba osuđenih za ratni zločin, napominjući slučaj Fikreta Abdića, koji je osvajao načelničko mjesto u Općini Velika Kladuša 2016. i 2020. godine.

Za Schmidta su ove promjene "simbolične" i služe za "sprečavanje nanošenja više boli žrtvama rata u Bosni i Hercegovini."

Također je rekao da se nada da će reforme "napraviti razliku", ali da će samo vrijeme pokazati.

"Vidjet ćemo detalje o tome kako će to funkcionirati na terenu", rekao je Schmidt i naglasio je da "ne možete ostvariti potpuni uvođenje tokom izbora" i da bi glasanje u nedelju trebalo posmatrati kao "prvu fazu" neizbježne duže implementacije.