Osudili su zlostavljanje
42

SDP o Kasumoviću: Novim izmjenama se određena krivična djela neće moći zamijeniti novčanim otkupom

I. Sa.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Nakon slučaja Moamera Kasumovića, koji je osuđen za bludničenje nad maloljetnom osobom na zatvorsku kaznu od godinu dana koju je otkupio, oglasio se SDP BiH te su osudili svaki vid zlostavljanja djece.
"Za razliku od onih kojima problem pedofilije postaje aktuelan samo kada se desi nešto tragično, SDP već godinama radi na pravnoj regulaciji ovog problema i zaštiti djece i omladine. Naši zastupnici su još 2019. godine inicirali Zakona o registru pedofila, ali je zbog brojnih opstrukcija zakon tek ove sedmice stupio na snagu", navode iz ove stranke.

Napominju da je zakon bitan jer se njime uspostavlja registar presuđenih pedofila i na taj način im se onemogućava da se zaposle u bilo kojoj ustanovi koja direktno ili indirektno radi sa djecom ili maloljetnicima.

"U aktuelnom Krivičnom zakonu FBiH nažalost postoji mogućnost da se zatvorska kazna za neke od ovih krivičnih djela zamjene novčanom kaznom. Međutim, novim izmjenama i dopunama, koje bi se uskoro mogle naći u parlamentarnoj proceduri, određena krivična djela se neće moći zamijeniti novčanim otkupom kazne. Moamer Kasumović, čiji slučaj je izazvao nove polemike u javnosti, nikada nije bio član SDP-a BiH", zaključuju iz SDP-a-