Odluka Predsjedništva
119

SDP: Osuđujemo najavu promjene imena Srebrenica, podržat ćemo nezavisnog kandidata za načelnika

D. Be.
Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH procijenilo je kako spremno dočekuju ovogodišnje lokalne izbore.

Na izborima će SDP BiH nastupiti u 92 općine i grada širom Bosne i Hercegovine, što je najveći broj sredina u kojim partija izlazi na izbore u savremenoj demokratskoj historiji.

Prvenstveni izborni cilj, navode u saopćenju, jeste zadržavanje postojećih načelničkih i gradonačelničkih pozicija, kao i dobijanje novih pozicija samostalno ili u saradnji sa koalicionim partnerima, ali i povećanje broja vijećnika i odbornika.

U skladu sa tim, SDP BiH je, u razgovoru sa partnerima, odlučio u pojedinim općinama nastupati koaliciono. U tim sredinama će zajednički kandidati za načelničke i gradonačelničke pozicije biti rezultat dogovora temeljenog na platformi koja se u protekle više od tri godine pokazala dobitnom.

"Vjerujemo da su glasači do sada prepoznali rad naših vijećnika, odbornika, načelnika i gradonačelnika, ali i pomoć viših nivoa vlasti prema svim građanima Bosne i Hercegovine u cilju boljih uslova za život u lokalnim zajednicama, koja se itekako povećala u proteklih godinu dana.

Predsjedništvo SDP BiH je razmatralo prijedloge o zajedničkim kandidatima za određene načelničke pozicije i donijelo odluku da će u Srebrenici podržati nezavisnog kandidata, a u Stocu će biti podržan nestranački kandidat. Također, SDP BiH očekuje podršku ostalih probosanskih stranaka u Republici Srpskoj za načelnike Vukosavlja i Novog Goražda", naveli su.

SDP BiH osuđuje najave vlasti Republike Srpske kad je u pitanju promjena imena Srebrenice, što smatraju nedopustivim i novim napadom u režiji ljudi koji žele promjenom imena i ranijim promjenama naziva ulica izbrisati sva sjećanja na protekli period, a naročito na sudski presuđen genocid.