Predstavnički dom
78

Sjednica Parlamenta FBiH: Rasprava o imenovanju Marina Vukoje za ustavnog sudiju

N. V.
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine cijeli dan zasjeda, a zastupnici su razmatrali nekoliko izmjena zakona. Među najvažnijim tačkama dnevnog reda je ona posljednja - imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH.

Prethodno su zastupnici raspravljali o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacionih objekata.

Razmatran je i Nacrt zakona o likvidacionom postupku, Strategija za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici 2024-2027 te brojni prijedlozi.

Posljednja tačka dnevnog reda 11. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je Izbor i imenovanja, a među njima i imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH, što je u prethodnom periodu izazvalo brojne kontroverze.

Ovo imenovanje je vrlo značajno za HDZ te koalicija očigledno mjesecima pokušava pronaći najsigurniji način glasanja. Prethodno su imali problema s nedostatkom ruku u Komisiji za izbor i imenovanje, koja je trebala dati njegovo ime kao prijedlog. Kako se ne bi dogodilo da ta Komisija umjesto samo njegovog imena, pred zastupnike stavi i druge kandidate za Ustavni sud BiH, nedavno je promijenjen sastav Komisije.

Uprkos zahtjevima opozicije, čak i dijela vladajuće koalicije, da više imena dođe na dnevni red, Komisija je predložila samo Marina Vukoju.

Prvi dio sjednice pogledajte ovdje.