Za glasalo 13 zvaničnika
273

Skupština KS nije usvojila zaključke Kluba SDA koji se odnose na slučaj Džene Gadžun

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici su između ostalog razgovarali i o slučaju preminule djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja.
U uvodnom dijelu rasprave, zastupnici su razgovarali o informacijama o slučaju preminule djevojčice, s inspekcijskim nalazom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS nakon čega se zastupnicima obratio i ministar zdravstva KS Haris Vranić.

Nakon prvog dijela rasprave, Klub zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo predložio je zaključke u kojima se između ostalog poziva Tužilaštvo Kantona Sarajevo da istraži slučaj smrti djevojčice Džene Gadžun.

Također, navodi se kako se od premijera Vlade KS Edina Forte traži da pokrene aktivnost za smjenu člana Upravnog odbora ZZO KS Benjamina Bejtovića.

Nakon izjašnjavanja o zaključcima koje je predložio Klub zastupnika SDA, uslijedilo je glasanje u kojem je 13 zastupnika glasalo za ovaj prijedlog. Međutim, 13 glasova nije bilo dovoljno za konačno usvajanje zaključaka.

Osim zahtijeva upućenih prema Tužilaštvu KS i premijeru Edinu Forti, Klub zastupnika SDA uputio je i sljedeće zahtjeve:

  • Pozivamo Tužilaštvo Kantona Sarajevo da u istraži slučaj smrti djevojčice Džene Gadžun, te da u najkraćem roku utvrdi sve okolnosti i krivce koji su doveli do nesretnog događaja.

  • Tražimo od premijera Vlade Kantona Sarajevo da u toku današnje sjednice pokrene hitnu proceduru smjene člana Upravnog odbora ZZO KS, gospodina Bejtovića.

  • Zahtijevamo od KUIP da svakih 90 dana vrše inspekcijski nadzor u privatnim zdravstvenim ordinacijama i o tome obavijeste Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo.

  • Zahtijevamo hitno usvajanje Uredbe, koju bi donijela Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog Ministarstva zdravsta Kantona Sarajevo, kojom zabranjuje istovremeni rad u privatnom i javnom zdravstvenom sektoru.

  • Zahtijevamo od Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo da pokrene pitanje izrade jedinstvenog cjenovnika pružanja zdravstvenih usluga u javnom i privatnom sektoru.

  • Zahtijevamo od Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo da uspostavi kontrolu nabavke medicinske opreme u privatnom i javnom zdravstvenom sektoru te da iste objavi na stranici Vlade Kantona Sarajevo kao što to rade i državne institucije.

  • Tražimo da se ispita slučaj koji se ranije desio u poliklinici "Bejtović" po izjavi direktora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" , te da se utvrde okolnosti zbog kojih isti nije prijavljen inspekciji?

  • Izvršiti provjeru dozimetara koji koriste doktori i radiološkii tehničari koji su izloženi jonizirajućem zračenju, a rade i u državnom i u privatnom sektoru, o akumulaciji datog zračenja. Zahtijevamo od inspekcije da nam dostavi tačne podatke ko kontroliše dozimetre o privatnom sektoru i ko kontroliše akumulaciju zračenja iz oba sektora.

  • Zahtijevamo da se privatne zdravstvene ustanove uvrste u informacini sistem e-Medit radi transparentnog rada i dostupnosti informacija zdravstvenim radnicima.