Preminuo danas
109

Slavo Kukić bio je oštar kritičar nacionalističkih i političkih elita u BiH, zbog jedne izjave je pretučen 2014. godine

S. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Akademik i sociolog Slavo Kukić preminuo je danas u 70. godini nakon duge borbe sa opakom bolešću. Ostat će upamćen po svom doprinosu društvu, a zbog svojih analiza i oštrih kritika političara nerijetko je i sam bio izložen napadima, a 2014. godine čak i pretučen.
Kukić je tokom života bio poznat kao kritičar nacionalnih političkih elita u BiH, a u junu 2014. godine teško je pretučen. Kako je nakon napada rekao, u njegov kabinet je upala nepoznata osoba i počela ga udarati bejzbol palicama.

Kukić je rekao da je najvjerovatnije napadnut zbog izjava koje je dao za FTV nakon dočeka osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću u Busovači kojem su prisustvovali čelnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

Dakle, samo dan prije napada, Kukić je dao izjavu da se "normalan narod ne smije ponositi osobama kao što je Dario Kordić, jer su to osuđeni ratni zločinci", kao ni da oni "koji u ime naroda nastupaju" ne bi trebali učestvovati u dočeku Darija Kordića.

Napad na sebe Kukić je tada kratko opisao kako se radi o "čistom fašizmu u Mostaru".

U svojim analizama, radu, komentarima i razgovorima Kukić je uvijek detaljno govorio o političkim dešavanjima u BiH, nije se libio uputiti negativnu kritiku na račun vodećih političara, ali i pohvaliti kada bi to neko, prema njegovom mišljenju, zaslužio.

U jednom od svojih komentara za Klix.ba 2022. godine, Kukić je rekao kako je često kritikovao Komšića, ali da je on jedini zaslužan za zaustavljanje dvojca Dodik - Čović u "rušilačkom nasrtaju na Bosnu i Hercegovinu".

Baš u to vrijeme kada se vodila kampanja za Opće izbore, Kukić je komentarisao i jednog od tadašnjih kandidata za Predsjedništvo BiH Bakira Izetbegovića.

"Kad sam već kod Izetbegovića mislim da se Islamska zajednica na ovim izborima uključila više nego ikad od 1996. godine kako bi spriječila moguće promjene", rekao je tada Kukić.

Kukić je živio u Mostaru zbog čega je vrlo često opisivao način na koji je lider HDZ-a Dragan Čović vodio svoju politiku.

"Predsjednik HDZ-a nije spreman na kompromise i razgovore i sve tumači kako njemu odgovara", rekao je jedne prilike Kukić. Također je o Čoviću govorio: "Ne možeš biti istovremeno Evropejac i Dodikova desna ruka."