Akademik i sociolog
83

U Sarajevu održana komemoracija Slavi Kukiću: "Bio je spreman da nesebično izlaže svoje mišljenje"

S. Š.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine danas je u amfiteatru održala komemoraciju u povodu smrti akademika Slave Kukića koji je preminuo u 70. godini nakon borbe sa teškom bolesti.

Kukić je preminuo u subotu sedmog septembra u 70. godini, a jučer je sahranjen na groblju u rodnim Vinjanima kod Posušja.

Intelektualac, profesor i akademik ostavio je neizbrisiv trag na svim poljima u kojima je djelovao tokom svoje bogate karijere. Autor je 18 knjiga - sedam udžbenika za srednje škole i fakultete te 11 studija posvećenih analizi bh. društva i države, a također je i autor više od 100 naučnih radova.

Vrlo emotivno je bilo danas na komemoraciji koja je upriličena u prostorijama ANU BiH na kojoj su se od Kukića oprostili njegovi saradnici i kolege.

"Plijenio je kao osoba, imao je rijetku osobinu da razumije ljude koji potiču iz različitih krajeva. Posjedovao je znanja najrazličitijih oblasti. Imao je način da u najstresnijim situacijama ostane miran, krasile su ga snažne emocije. Bio je istinski lider u svemu što je radio i bio je spreman da nesebično izlaže svoje mišljenje", rečeno je danas na komemoraciji.

Kukić će ostati upamćen oštar kritičar nacionalističkih i političkih elita u BiH, što je također danas spomenuto.

"Nije bilo mnogo onih koji su bili spremni da ga čuju, a kamoli da ga podrže i slijede. Stekao poštovanje i svojih protivnika. Umio je da se raduje tuđim radostima i da tuguje u tuđim žalostima", rekli su o Kukiću.