O izboru delegata
46

Softić: Čovićeva i Dodikova "bošnjačka reprezentacija" ima samo jednog Bošnjaka u Domu naroda BiH

FENA/Klix.ba
Safet Softić, potpredsjednik SDA (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Safet Softić, potpredsjednik SDA (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Potpredsjednik SDA Safet Softić smatra da je izborom delegata u Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine evidentno da će "politička grupa koja se odaziva na Čovićevo 'bošnjačka reprezentacija' i Dodikovo 'muslimani iz Sarajeva'" imati samo jednog delegata.
"Time je ispunjena najava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će 'blok Srbi-Hrvati' odlučivati ko će u vlast, a ne 'muslimani'. Stranke Trojke (SDP, NiP i NS) su svjesno pristale na takav ponižavajući pristup samo da bi njihovi čelnici zasjeli u ministarske fotelje. O karakteru te vlasti i izbornom legitimitetu Trojke najbolje govori činjenica da imaju samo jednog delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine", istakao je Softić.

Konstatovao je da je predlaganjem kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH još jednom potvrđeno i da Trojka i njihovi partneri ne samo da nemaju većinu ni u jednom klubu Doma naroda Parlamenta FBiH, nego nemaju dovoljno mandata da uopće predlože kandidate.

"To znači da njihov adut u procesu formiranja vlasti nije izborni rezultat, već isključivo spremnost na ustupke HDZ-u i SNSD-u te da cijenu ministarskih fotelja čelnika stranaka Trojke plaćaju trgovinom interesima države Bosne i Hercegovine i njenih građana", zaključio je Softić.

Podsjećamo, u Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine danas su izabrani: Šefik Džaferović, Safet Softić, obojica iz SDA, Dženan Đonlagić (DF), Kemal Ademović (NiP) i Džemal Smajić (SBiH).

U Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine izabrani su: Zlatko Miletić (Za nove generacije), Marina Pendeš, Dragan Čović i Zdenko Ćosić, svi iz HDZ-a, te Ilija Cvitanović (HDZ 1990).

Postojala je mogućnost da HDZ ima četiri delegata, ali to se ipak nije desilo. SDP je za delegata u Klubu hrvatskog naroda predložio Jugoslava Brdara, ali on nije dobio podršku za delegata državnog parlamenta.

Ova stranka kao najjača stranka Osmorke, koju čine i NiP, NS, NES, SBiH, BHI Fuad Kasumović, PDA i Za nove generacije neće imati niti jednog delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine zbog čega se sumnja u jedinstvenost koalicije ovih stranaka. S druge strane, delegata će imati SBiH koji je ranije tvrdio da ne želi biti dio državne vlasti. Osim SBiH-a, NES je odlučio da također neće biti dio državne vlasti koju čine ostale stranke Osmorke, HDZ i SNSD.

Delegat Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koji bira delegate državnog parlamenta, Ivo Tadić (HDZ) uvjerava da činjenica da će HDZ imati tri delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine ne mijenja ništa u odnosu s Osmorkom, ali ni izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH.

Narodna skupština Republike Srpske je ranije odlučila da delegati u Klubu Srba budu: Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Nikola Špirić, svi iz SNSD-a, te Želimir Nešković (SDS).