Put u provokaciju
174

Šta je cilj Dodikovih protesta i zašto je važno da nema kontraskupa

S. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U nekoliko gradova za danas poslijepodne zakazani su protesti i kratkotrajni prekid saobraćaja u organizaciji nevladinih organizacija i vlasti iz entiteta Republika Srpska s ciljem negodovanja zbog podizanja optužnice protiv Milorada Dodika, predsjednika RS-a.

Dodik čeka odluku o potvrđivanju optužnice, koja je u međuvremenu vraćena na dorađivanje. Riječ je o predmetu koji se vodi protiv Dodika i direktora Službenog lista RS-a Miloša Lukića, a sve zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika, odnosno izglasanog zakona da se te odluke ne provode.

Od podizanja optužnice vlast okupljena oko Dodika vodi kampanju protiv Tužilaštva i Suda BiH, ali i generalno državnih institucija. Nije mali broj udruženja, institucija, organizacija te pojedinaca koji su angažovani u procesu javne odbrane Dodika i vršenja pritiska na pravosuđe.

Tim činom Dodik jasno želi svoje antidržavno djelovanje prikriti spinom o udaru na Republiku Srpsku skrivanjem iza naroda. Prvobitno su bili najavljeni protesti ispred Suda BiH, ali kako policijske agencije u Sarajevu nisu izdale dozvolu za to okupljanje, vlast u RS-u je odlučila motivirati okupljanje na tzv. liniji entiteta s ciljem nastavka spinovanja o navodnoj granici.

Također, prenaglašavanjem priče o protestu na entitetskoj liniji cilj je izazvati reakciju iz entiteta Federacija BiH. Plodno tlo ta ideja je pronašla među konzervativnim aktivistima koje okuplja Sanin Musa. Na priči o navodnom patriotizmu Musa je najavio kontraskup prema entitetskoj liniji, pozivajući građane na vjerskoj, ideološkoj i najvijačkoj liniji.

Policija u sarajevskoj općini Novi Grad je brzo reagovala i zabranila tu vrstu šetnje prema entitetskoj liniji. Takvu vrstu kontraskupa iz RS-a bi jasno jedva dočekali u cilju promocije svojih stavova o kojekakvom radikalizmu kao dominantnom u FBiH.

Jer ključni cilj okupljanja u RS-u je dizanje priče na viši nivo te prikazivanje Dodika žrtvom bez obzira što je on taj koji se usprotivio državi. Stoga je prepuštanje protesta policijskim agencijama jedini ispravan put i odgovor.