Otvorili linije
45

Stanovnici zapadne Hercegovine pozvani da se naruče za rusku i britansku vakcinu

G. M.
Ruska vakcina već se primjenjuje u nekoliko zemalja (Foto: EPA-EFE)
Ruska vakcina već se primjenjuje u nekoliko zemalja (Foto: EPA-EFE)
Zavod za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona objavio je zvanično obavještenje za građane da se mogu registrirati za primanje ruske i britanske vakcine.
“Obavještavamo Vas da će građani s područja Zapadnohercegovačkog kantona i šire od 25. januara 2021. godine biti u mogućnosti izvršiti predbilježbu za komercijalno vakcinisanje protiv Covida-19 sa ruskom vakcinom Sputnik V i oxfordskom vakcinom AstraZeneca”, objavljeno je danas.

Sve osobe koje se žele komercijalno vakcinisati protiv novog koronavirusa imaju mogućnost telefonske narudžbe u higijensko-epidemiološkim službama pripadajućih domova zdravlja svakim radnim danom na kontakt telefone domova zdravlja u Posušju i Širokom Brijegu.

Brojevi telefoni dati i su i za ostale građane, kao i one koji imaju prebivalište izvan Zapadnohercegovačkog kantona.

“Na temelju unaprijed predbilježenih narudžbi vakcina će biti dostupna u apotekama. Nakon obavljene vakcinacije osoba će dobiti Iskaznicu o imunizaciji s unesenim podacima o vrsti vakcine i datumu primljenih doza”, navedeno je iz Zavoda.

Kantonalni Zavod za javno zdravstvo zvanično prima narudžbe
Kantonalni Zavod za javno zdravstvo zvanično prima narudžbe

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona Andrea Jurić ranije je potvrdila za Klix.ba da veledrogerija u ovom kantonu planira kupiti rusku vakcinu "Sputnjik V" protiv koronavirusa.

Potcrtala je da vakcine ne nabavlja ZHK, već ih nabavlja veledrogerija koja se nalazi u ovom kantonu, odnosno privatni sektor. Poručila je da je u Federaciji Bosne i Hercegovine već trebala početi vakcinacija.

Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine još nije odobrila korištenje ove, kao ni drugih vakcina protiv koronavirusa.

"Prema meni dostupnim informacijama, a informacije sam dobila od veledrogerija, u toku je proces izrade dozvola. Iz veledrogerija su obećali da ne bismo trebali čekati", kazala je.