Razgovor za Klix.ba
80

Šteta o poskupljenju karata u javnom gradskom prijevozu: Cijena je trebala biti 2,40 KM

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Od sutra su cijene karata u javnom gradskom prijevozu u Kantonu Sarajevo veće te će pojedinačna karta koštati 1,80 KM, umjesto dosadašnjih 1,40 KM, dok će karta na komercijalnim linijama biti skuplja za 0,30 KM i koštat će 2,30 KM.

Ovim povodom smo kontaktirali ministra saobraćaja u Vladi KS Adnana Štetu koji je u razgovoru za portal Klix.ba rekao zbog čega dolazi do povećanja cijene karata.

"Kada je riječ o jediničnoj karti, u junu prošle godine neovisna komisija za formiranje cijena je detektovala da cijena koštanja jedne karte treba biti 2,40 KM. Mi smo tada kao Vlada rekli ne možemo dozvoliti da poskupi javni prijevoz u vremenu globalnog poskupljenja, idemo naći sredstva za subvencije prema građanima i prijevoznicima i snizili smo cijenu karte sa 1,60 i 1,80 na 1,40. Sa sutrašnjim danom ta cijena će biti 1,80 KM, ponovo na osnovu ranije utvrđene stvarne cijene karte. Neće biti 2,40 KM kao što bi trebala biti, jer smo odlučili nastaviti sufinansirati građanima i prijevoznicima razliku", rekao je Šteta.

Dodao je da je cijena jedinične karate jeftinija u odnosu na sve gradove u državi. Podsjetio je da je sredinom 2019. godine rekao da je njegov prioritet da građani KS imaju povoljan javni prijevoz.

"Tada smo imali dva operatera kao što imamo danas. Morali smo kupiti dva kupona kako bismo koristili usluge oba prijevoznika. Mi sutra završavamo dio koji smo obećali, a to je da svi građani u Kantonu Sarajevo, neovisno koji kupon imaju, mogu jedinstveno koristiti javni prijevoz”, ističe Šteta.

Građani će o sutra moći koristiti radnički kupon kod oba prijevoznika, odnosno u GRAS-u i Centrotransu.

"Od 75.000 građana koji će od sutra moći koristiti kupon kod oba prijevoznika, 55.000 građana ima besplatan javni prijevoz. Vjerujem da će ovaj broj samo rasti. To u ovom dijelu Evrope nema niko. Mi ćemo nastaviti ići ovim putem i naš je cilj da u narednom periodu omogućimo i drugim kategorijama, besplatan javni prijevoz", najavljuje Šteta.

Također podsjeća da je do sada besplatan javni prijevoz omogućen đacima, studentima i penzionerima sa minimalnom penzijom.

Kaže i da do povećanja cijene mjesečnog kupona neće doći te da je cijena radničkog kupona ista već 17 godina i da košta 53 KM.

"Svi znamo koliko je drugačiji standard života i koliko su troškovi života porasli. S ponosom mogu reći da je Sarajevo najjeftiniji grad u ovom dijelu Evrope po pitanju javnog prijevoza", zaključuje Šteta u razgovoru za Klix.ba.