Kanton Sarajevo
132

Šteta: U martu izbor izvođača rekonstrukcije tramvajske pruge, u maju ili junu radovi

B. R.
Adnan Šteta (Foto: D. S./Klix.ba)
Adnan Šteta (Foto: D. S./Klix.ba)
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta nam je potvrdio da će u toku sljedećeg mjeseca biti izabran izvođač radova na rekonstrukciji tramvajske pruge. Početak radova je najavio za maj ili početak juna.
Time je potvrdio navod v. d. direktora preduzeća GRAS Senada Mujagića, koji je također ranije za naš portal izjavio da će rekonstrukcija početi u navedenom mjesecu.

"U martu bi trebao biti odabran izvođač radova. Nakon toga ćemo potpisati ugovor i očekujem da ćemo sredinom maja ili početkom juna početi rekonstrukciju pruge od Marijin-Dvora do Ilidže", rekao je Šteta.

Potvrdio je da će ove godine biti izabran i ponuđač tj. proizvođač od kojeg će biti kupljeni novi tramvaji. Napomenuo je da će se to raditi po proceduri Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), čijim se sredstvima finansira kupovina. Smatra da bi ponuđač trebao biti izabran početkom ljeta.

Podsjećamo, bivši ministar saobraćaja Adi Kalem je naveo da su se za rekonstrukciju pruge prijavile kompanije CSI&REC iz Kine, China Civil Engineering Construction iz Kine, YM - Aypiray Joint Venture, Euro-Asfalt i Duha iz Bosne i Hercegovine i Slovačke, Strabag iz Austrije i Gulemark iz Turske.

Rekonstrukcija pruge bi trebala trajati dvije godine.

Za kupovinu 15 novih tramvaja prihvaćena je ponuda pet proizvođača, a to su Stadler Stadler Polska iz Poljske i Stadler Rail Valencia iz Španije, Durmazlar Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi iz Turske, CAF iz Španije, Škoda Transportation iz Češke i Alstom iz Francuske. Koštat će 30 miliona eura.