Skrivanje od javnosti
56

Tužilaštvo BiH ne želi odgovoriti: Da li je formiran predmet o "mirnom razdruživanju"?

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Tužilaštvo BiH ni nakon sedam dana ne želi odgovoriti na konkretan upit, od interesa javnosti, da li je formiran predmet u vezi sa dokumentom o tzv. "mirnom razdruživanju" kojeg je kreirala vladajuća struktura u bh. entitetu Republika Srpska.
Dokument o "mirnom razdruživanju" je i službeno upućen u proceduru Narodne skupštine Republike Srpske, a zakazana je i 14. posebne sjednice samo zbog ovog dokumenta. Ipak, sjednica nije održana

Na pitanje da li će Tužilaštvo BIH poduzeti hitne mjere s obzirom da je u parlamenarnoj proceduri dokument čiji sadržaj predviđa secesiju jednog od dva bh. entiteta što je kažnjivo Krivičnim zakonom BiH.

Ni nakon sedam dana čekanja, uz dodatne urgencije, iz državnog tužilaštva jednostavno ne žele javnosti dati odgovor da li su pokrenuli radnje zbog otvorenog napada na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Član 156. Krivičnog zakona BiH kaže: "Ko upotrebom sile ili prijetnjom upotrebe sile, ili na neki drugi protivpravan način pokuša da promijeni ustavni poredak Bosne i Hercegovine ili da svrgne njene najviše institucije, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina."

Najvažniji dio formulacije člana 156 KZ BiH je riječ "pokuša", što znači da bi samo puštanje dokumenta u bilo kakvu zakonodavnu proceduru trebalo predstavljati grubo kršenje ovog dijela zakona.

Pakovanje otvorenog napada na ustavni poredak BiH "mirnim razdruživanjem", ili "mirnim razlazom" kako ga je Dodik prije zvao, ne mijenja suštinu, a ona kaže da je ovaj potez vlasti u RS-u pokušaj nelegalne secesije jednog od dva entiteta od kojih se sastoji BiH.

Vlasti bh. entiteta RS, ali i ministri pod Dodikovom kontrolom na državnom nivou, ne kriju secesionističke pretenzije. Tako je nedavno Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH, u Klix Studiju kazao: ""Mi smo ponudili vama dvije milijarde za mirno razdruživanje, vi nama dajte deset da ostanemo u Bosni i Hercegovini."