Žrtve na nišanu
61

Tužilaštvo između prioriteta i balansa: Obustavljena istraga o ubijenim civilima u okolini Viteza

I. Č.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Dvadeset i šest godina od mučkog smaknuća osam bošnjačkih civila iz sela Donja Večeriska, nadomak Viteza, nema pravosudnog odgovora na pitanje ko su počinitelji tog zlodjela, uz ostalo i zbog tog što je istraga obustavljena. Žrtvama se, naprotiv, sugeriše kako Tužilaštvo BiH ima druge prioritete budući da nacionalni balans u vođenju postupaka mora biti zadovoljen.

Zahtjevi Hrvatske demokratske zajednice za prebrojavanje krvnih zrnaca, koji se uz ostalo ogledaju kroz zahtjeve za takozvano legitimno predstavljanje, se po principu spojenih posuda prelijevaju na bosanskohercegovačko pravosuđe pa tako Tužilaštvo BiH "mora zadovoljiti nacionalni balans" u vođenju procesa ratnih zločina.

Besim Haskić iz Udruženja za zaštitu tekovina rata, kojem su oba roditelja ubijena aprila 1993. godine u selu Donja Večeriska, objašnjava za Klix.ba kako mu je u Tužilaštvu BiH nagoviješteno da postoje određeni prioriteti u vođenju istraga te da iz svega proizlazi da se istrage vode na način da se balansiraju zločini Armije RBiH i HVO-a.

"Nezadovoljan sam odgovorom Tužilaštva BiH, naročito tužiocem Ivanom Matešićem. Tužilac Matešić se postavio maltene kao advokat Ivice Drmića, u nastojanju da dokaže da nije on bio zapovjednik u vrijme kada je ubijeno osam ljudi. Ako je to istina, ko je onda bio odgovoran za zločin? Neko je morao komandovati", kategoričan je Haskić.

Osim Smaje i Ermine Haskić (oboje 1920. godište), roditelja našeg sagovornika Besima Haskića, 16. aprila 1993. godine ubijeni su Hasiba Haskić (1919. godište), Zirafeta Haskić (1939. godište), Mehmed Haskić (1930. godište), Sakib Zlotrg (1931. godište), Fatima Memeledžija (1928. godište) i Džafer Bašić (1953. godište). Svi se vode kao civilne žrtve rata.

Tužilac Tužilaštva BiH Ivan Matešić je u pismu upućenom Besimu Haskiću obrazložio kako je Tužilaštvo BiH utvrdilo da je najmanje dan prije ubistva civila bošnjačke nacionalnosti u Donjoj Večerskoj na taj teren pristigla Specijalna jedinica za posebne namjene HVO-a 'Tvrtko II' ili 'Tvrtkovci' iz Nove Bile i da postoje osnovi sumnje da su NN pripadnici te jedinice učestvovali u ubistvima.

"Nakon izvršene analize svih dostupnih dokaza i analize iskaza saslušanih svjedoka nije pronađen nijedan dokaz koji bi upućivao na činjenicu da je postrojba 'Tvrtkovci' bila potčinjena, pridodata ili izvršavala određene vojne akcije u sklopu voda Viteške brigade (kasnije 92. domobranske pukovnije) u kojoj je zapovjednik punkta bio Ivica Drmić, te eventualna krivična djela koja su počinili pripadnici te jedinice nisu djela kojima bi se teretio Ivica Drmić. Čak suprotno, Tužilaštvo BiH je utvrdilo da je u to vrijeme jedinica HVO-a 'Tvrtko II' bila pod neposrednom komandom brigade 'Frankopan' iz Travnika", stoji u dopisu.

Posebno iritirajuće za članove porodica ubijenih civila je obrazloženje tužioca Matešića da zapovjednik Ivica Drmić ima pismeno postavljenje na tu dužnost nekoliko dana poslije masakra civila, ne uvažavajući navode svjedoka koji tvrde suprotno.