Preliminarni rezultati
22

U Gradsko vijeće Goražda ulazi 10 stranaka, samo tri žene osvojile mandate

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba
Najveći broj mandata u Gradskom vijeću Goražde, prema preliminarnim rezultatima, mogla bi osvojiti stranka Novi početak, koja je na lokalnim izborima osvojila najveći broj glasova, odnosno 1.966.

Njima bi, kako trenutno stoje stvari, trebalo pripasti pet mandata.

Inače, mandate u Gradskom vijeću osvojili su kandidati deset političkih partija. Prema broju glasova druga je SDA sa 1.890 glasova, što će biti dovoljno za četiri mandata koliko bi trebao imati i NiP sa 1.667 glasova te SDP koji je osvojio 1.507 glasova.

BH Demokrati – Džebrail Bajramović osvojili su 804 glasa što je dovoljno za dva mandata koliko bi mogla imati i Naša stranka sa 636 glasova.

Po jedan mandat izvjestan je i za Nezavisnu građansku listu koja je osvojila 620 glasova, Narodni evropski savez sa 510 glasova, Demokratska fronta sa 457 glasova i Bosanska narodna stranka sa 332 glasa.

Izborni prag nisu prešle Stranka za BiH, Naprijed BiH, Snaga naroda te Republikanska stranka.

Prema preliminarnim rezultatima, samo tri žene su uspjele osvojiti mandate u gradskom vijeću, Almira Malokos iz Novog početka, Anela Jamak iz NiP-a i Medina Kulelija iz Bosanske narodne stranke.

Zanimljivo je da među deset stranaka koje su osvojile mandate čak kod šest njih nosilac liste uopće nije dobio mandat (Novi početak, NES, BH demokrati, NGL, DF i BNS).

Nosioci lista SDA (Safet Bajrović), NiP-a (Rijad Adžović) i Naše stranke (Anes Bunjo) su osvojili mandate sa najvećim brojem glasova u svojoj stranci.