Za niz projekata
0

U Novom Travniku potpisani ugovori vrijedni više od 1,7 miliona KM

FENA
U Novom Travniku danas su potpisani ugovori za realizaciju projekata između Federalnog ministarstva prostornog uređenja i predstavnika sedam općina iz SBK, JU "Agencija za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca" te s Ministarstvom zdravstva i socijalne politike SBK.

"Radi se o projektima utopljavanja zgrada, sanaciji cestovne komunikacije i projektima zaštite nacionalnih spomenika. Od implementacije ovih ugovora imat će korist svi građani ovih općina. Pozivam sve potpisnike da čim prije krenu s realizacijom", kazao je federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić, dodavši kako je ukupna vrijednost projekata veća od 1,7 miliona maraka.

Općina Novi Travnik potpisnik je ugovora za tri projekta, i to za rekonstrukciju gradske prometnice u Ulici fra Marijana Šunjića, utopljavanje objekta sportske dvorane te izradu projektne dokumentacije uređenja i zaštite nekropole Maculje.

Općinski načelnik Stjepan Dujo zahvalio je Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, kao i predsjednici FBiH na potpori na ovim i ranije realiziranim projektima.

Dujo je istaknuo kako spomenuti projekti predstavljaju važan korak u daljnjem razvoju SBK, pružajući konkretne benefite lokalnom stanovništvu kroz unaprjeđenje infrastrukture i zaštitu imovine i kulturnih dobara.

Potpisivanju je prisustvovala i predsjednica FBiH Lidija Bradara, koja je najavila nastavak potpore federalne razine vlasti jedincima lokalne uprave.

"Jako je važno da Vlada FBiH prepoznaje ovakve projekte i da se zreli projekti pojavljuju na natječajima. Mogu reći kako će toga biti još kroz različita ministarstva federalne vlade. Jako je važno da su naše općine spremne aplicirati na ovakve natječaje i ispuniti potrebne uslove", kazala je Bradara.