Burna sjednica
3

U Parlamentu BiH rasprava o govoru mržnje, odbijena deklaracija o osudi Izetbegovićevih riječi

G. M.
S današnje sjednice
S današnje sjednice
Predstavnički dom Parlamenta BiH danas nije prihvatio prijedlog Nenada Nešića da se na dnevni red uvrsti deklaracija o osudi "govora mržnje" Bakira Izetbegovića. Osim toga, odbijena je i rezolucija s istim sadržajem čiji je predlagač bila zastupnica Sanja Vulić.

Na dnevni red je uvrštena deklaracija zastupnika Zlatana Begića, koja poziva na izjašnjenje zastupnika, poimenično, o osudi svakog govora mržnje i izvinjenje ukoliko je bilo ko od prisutnih namjerno ili nenamjerno nekoga uvijedio ili je neku izjavu shvatio kao uvredljivu.

Za razliku od prijedloga Nešića i Vulić, u ovom prijedlogu se niko ne spominje po imenu.

Inače, ovo pitanje "posvađalo" je zastupnike na početku današnje sjednice.

"Cilj ove deklaracije jeste da iznevjerenim građanima danas odavde pošaljemo poruku da ne treba da strahuju, da većina predstavnika političkih stranaka ne podržava sukobe i osuđuje svaki govor mržnje", rekao je Nešić u svom obrazloženju.

Pozivao je zastupnike da zajedno javno "osude sve one koje pozivaju na rat, sukobe i nasilje", da jasno kažu "da rat, sukobi i nasilje ne stanuju u BiH".

Također je naveo da je Izetbegović posljednjih dana "vrijeđao Srbe i crnce". Odgovorio mu je Saša Magazinović (SDP), koji je kazao da je govor mržnje u političkom prostoru više nego prisutan. No dodao je da ovako sročena deklaracija abolira sve druge koji se također služe govorom mržnje i politički je usmjerena na potpuno pogrešan način.

Zastupnik Nermin Nikšić rekao je da treba osuditi ratnu retoriku bilo kojeg čovjeka, a naročito političara, odnosno lidera jedne političke partije.

"Impozantno mi je kako mi svaki put nađemo način da obavljamo raspravu u nekim temama koje nam serviraju, a koje nisu ništa drugo nego kampanja ljudi koji sjede u vlasti zajedno, a kako se mi bavimo pitanjima koja ni na koji način ne mogu pomoći rješavanju problema građana", rekao je Nikšić.

Dodao je da je nedopustivo cijeli narod nazvati genocidnim, ali da je nedopustivo i negiranje genocida.