Ide na ruku opoziciji
164

U PDP-u zadovoljni: Ispravna odluka CIK-a o spornom listiću

G. M.
Sporni listić
Sporni listić
Iz PDP-a su saopćili da je odluka CIK-a da proglasi važećim listić na kojem je PDP dobio glas pri izboru za delegate u Кlubu Srba Doma naroda Parlamenta BiH -potpuno ispravna i u skladu sa Izbornim zakonom.
Kako su naveli, vidi se nedvosmislena namjera poslanika da glasa za listu PDP-a.

"Vodeći se upravo principom zakonitosti, šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak bio je protiv odluke Кomisije za izbor i imenovanja NSRS-a koja je listić proglasila nevažećim, te smo zadovoljni današnjom odlukom CIК-a", rekla je Anja Petrović, portparol PDP-a.

Petrović ističe da je jasno da izbor delegata u Dom naroda nije završen.

"Predstoje naredni proceduralni postupci i nadamo se da će ići u korist PDP-a, posebno ako uzmemo u obzir naš jasan stav da niko ne treba imati punu kontrolu nad odlukama ovog parlamentarnog doma, što je slučaj kada jedna politička stranka ima četiri delegate", navela je Petrović.

Centralna izborna komisija je zaključila da je listić na kojem je bilo prekriženo ime Nenada Vukovića, a ne kvadratić ipak ispravan i da prema tome Nenad Vuković ima 12 glasova, koliko i SNSD-ova Snježana Novaković Bursać.

Protiv odluke su glasali članovi komisije Vlado Rogić i Irena Hadžiabdić, dok su ostali podržali prijedlog kojim se priznaje glas za listu PDP-a.

Žalbu na ovu odluku je moguće uputiti Apelacionom sudu Bosne i Hercegovine.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da će u roku od 24 sata biti podnesena žalba nadležnom sudu i krivične prijave protiv svih članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH koji su danas, kako je rekao, prekršili zakon zloupotrijebivši službeni položaj kako bi nanijeli štetu jednom političkom subjektu.