Zadovoljavajuća situacija
672

U Sarajevu nema novozaraženih koronavirusom, najavljene dodatne mjere za 1. maj

A. Z.
Aida Pilav, šefica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS
Aida Pilav, šefica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS
Na konferenciji za medije Vlade i Kriznog štaba KS konstatovano je da u posljednja 24 sata nije bilo novozaraženih koronavirusom te su najavljene dodatne mjere za predstojeće prvomajske praznike.

"Na jedan aktivni slučaj koronavirusa u Kantonu Sarajevo imamo 0,8 izliječenih, plato ćemo dostići u onom momentu kada broj aktivnih i izliječenih bude izjednačen i tada ćemo moći reći da je epidemiološka situacija stabilna. Sada je zadovoljavajuća. Podaci kojima raspolažemo govore da je aktivnost virusa slabija u ovom dijelu Evrope, a nama u svakom slučaju predstoji aktivno praćenje. Za prvi maj ćemo vjerovatno imati dodatne mjere, ne bih rekla da će one biti restriktivne, nego dodatne instrukcije i upozorenja", rekla je epidemiologinja Aida Pilav.

U posljednja 24 sata testirano je 88 osoba, a pozitivne su tri osobe koje su retestirane.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu nalazi se osam pacijenata, a tri su u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš". Jedno od njih je dijete od osam godina. Svi pacijenti imaju blaže kliničke slike i niko nije na respiratoru.

Do sada je ukupno testirano 3.497 osoba, pozitivnih je 136, od čega je 26 reterstiranih. Oporavljena je 41 osoba, šest ih je preminulo. Aktivnih slučajeva u Kantonu Sarajevo je 52.

U samoizolaciji su trenutno 372 osobe, a u posljednja 24 sata tri su prekršile mjere samoizolacije.

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo kazao je da u ovoj općini nema zaraženih koronavirusom te da niko nije u samoizolaciji.

Ibro Berilo
Ibro Berilo

"Imamo najbolju situaciju u Kantonu Sarajevo. S obzirom na to da za prvomajske praznike očekujemo 10.000 građana s područja Kantona Sarajevo, Općina će poduzeti određene mjere i u dogovoru s policijom kontrolisati situaciju kako u pitanje ne bismo doveli zdravlje građana općine Trnovo", rekao je Berilo.

Istakao je da Općina pravi spisak osoba koje su ostale bez posla tokom vanrednog stanja kako bi im isplatila jednokratnu novčanu pomoć. Prema njegovim riječima, najvjerovatnije će to biti 100 KM po radniku mjesečno.