Brojni učesnici
7

U Sarajevu održana konferencija o geoekonomiji Zapadnog Balkana: "Ne postoje druge integracije osim EU"

V. K.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) danas je u Sarajevu održao konferenciju pod nazivom "IGES 2024: Geoekonomija Zapadnog Balkana i regionalna saradnja" na kojoj su učešće uzeli brojni politički zvaničnici.

Uoči početka konferencije prisutnima se obratila profesorica Azra Hadžiahmetović koja je naglasila kako Bosna i Hercegovina zaostaje za regijom u brojnim ekonomskim pokazateljima.

"U ekonomskom smislu, BiH zaostaje u odnosu na svoje potrebe, a svakako i za Evropskom unijom. Cijela regija je na 40 posto prosjeka životnog standarda u Evropskoj uniji. Za BiH je situacija još lošija. Regionalna saradnja je važna jer bi dala stimulans za poboljšanje ekonomskih performansi koje su najniže u regiji", navela je profesorica.

Direktor Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost Adnan Kapo poručio je kako Zapadni Balkan ne može pripadati niti jednom drugom bloku osim evropskom.

"Zapadni Balkan je okružen zemljama NATO-a i EU. On je već smješten u taj svijet. Sve probleme koje pravimo i političke razlike koje imamo usporavaju taj put. Ne postoji drugi način ili druge integracije. Trebamo što uprije usvojiti što od nas EU zahtijeva i učlaniti se u najrazvijeniju porodicu država u svijetu", poručio je Kapo.

Program današnje sesije podijeljen na dva dijela od kojih je prvi "Ekonomske pozicije globalnih i regionalnih aktera na Zapadnom Balkanu", dok je naziv druge sesije "Može li plan rasta EU ubrzati euroatlantske integracije?".

Učesnici na prvom panelu su Sead Turčalo, Emir Hadžikadunić, Mirela Imširović i Adnan Efendić. U drugom panelu učešće su uzeli Azra Hadžiahmetović, Nedžma Džananović Miraščija, Mirza Kršo te Muamer Džananović.