Potpisan ugovor
49

UKC Tuzla najdalje za pola godine dobija aparat za zračenje, 140 pacijenata na listi čekanja

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Linerani akcelerator i prateći uređaji koji se koriste za radioterapiju onkoloških pacijenata u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli bi mogli biti funkcionalni za najduže 180 dana. Definisano je to ugovorom koji je danas potpisan sa kompanijom Inel-Med iz Mostara, kao najpovoljnijim ponuđačem izabranim na tenderu.

UKC Tuzla okončao je tendersku proceduru za nabavku linearnog akceleratora, CT simulatora, sistema za planiranje u radioterapiji i fantoma, a za najpovoljnijeg ponuđača je izabrana mostarska kompanija Inel-Med. Konkurentska firma MSG d.o.o. Tuzla uložila je žalbu, ali nju je komisija za javnu nabavku ocijenila neosnovanom, odnosno neurednom.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Na osnovu toga, vršilac dužnosti direktora tuzlanskog UKC-a i predsjednik uprave mostarskog Inel-Meda potpisali su ugovor o kupovini linearnog akceleratora, CT simulatora, sistema za planiranje u radioterapiji i fantoma, a rok isporuke je 180 dana.

"U periodu od 180 dana će se uraditi demontaža postojeće, odnosno stare opreme, a bit će izvršena i nadogradnja prostora i napredna edukacija fizičara i radioterapeuta. Edukacija će biti vršena u okolnim zemljama, pretpostavljam u Zgrebu", kazao je v.d. direktora UKC-a Tuzla Šekib Umihanić, istaknuvši da je ugovor potpisan u skladu sa zakonskim mogućnostima.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Predsjednik uprave društva Inel-Meda Marko Tadić, kaže da će ova kompanija ispuniti sve detalje potpisanog ugovora, naglasivši da su unazad dvije godine na prostoru BiH isporučili četiri uređaja, dok je peti namijenjen UKC-u Tuzla.

"Mi ćemo sa svoje i strane partnera proizvođača uređaja učiniti sve kako bi roba stigla što prije te samim tim i ranije bila instalirana u ovoj zdravstvenoj ustanovi. S druge strane, tendere je veoma teško komentirati. Naše ponude su svakoga puta bile valjane, a druga strana nije imala ispravnu te je činila sve da se i ta naša ponuda obori, a tender ponovi", naveo je Tadić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Konkurentska kompanija čija žalba nije uvažena, sada najavljuje podnošenje tužbe Sudu BiH.

"Mi smatramo da je sve konačno završeno i da ćemo za 180 dana maksimalno u kliničkoj upotrebi imati kompletnu opremu koju smo naveli u tenderskoj dokumentaciji. Komisija je radila isključivo u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, svoju odluku smo donijeli jednoglasno i smatramo da bilo kakav vanredni pravni lijek koji pokrenu neće uspjeti pred sudom ili bilo gdje drugo", rekao je vršilac dužnosti šefa nabavne službe u UKC-u Tuzla Kadrija Mešić.

Trenutno se u evidenciji UKC-a Tuzla nalazi 140 onkoloških pacijenata koji su na listi čekanja za radioterapiju. S obzirom da UKC nema mogućnost pružanja ove medicinske usluge, zbog nedostatka aparata, pacijenti su upućivani u druge kliničke centre u našoj zemlji. Međutim, svi oni nemaju mogućnost prijema tuzlanskih pacijenata.

"U odnosu na maj stanje sa radioterapijom je znatno pogoršano, odnosno imamo znatno veći broj pacijenata koji čekaju na taj tretman. Mi smo u junu imali i jedno ispitivanje, po kojem je utvrđeno da imamo okvirno 800 onkoloških pacijenata kojima je bila preporučena radioterapija", naglasio je Umihanić, a na novinarsko pitanje da li je neko od njih dosad preminuo, kazao je da vjerovatno postoje takve osobe.

Umihanić, kao zastupnik u Skupštini TK naveo je da se u budžetu kantona za narednu godinu planiraju novčana sredstava za nabavku drugog linearnog akceleratora, kao i dodatne medicinske opreme u višemilionskoj vrijednosti.