Zvanično saopćenje
55

Uposlenici NUB BiH najavili prestanak rada na dan paljenja biblioteke u ratu ako se ne riješe problemi

S. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUB BiH) trenutno se suočava s ozbiljnim izazovima koji mogu utjecati na daljnji rad i funkcioniranje ove važne kulturne institucije. Zbog toga su uputili još jedan apel u kojem traže sastanak sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem.
Iz NUB-a kažu da uposlenici aktivno rade na izradi i prijavi projekata u skladu s Javnim pozivom koje je raspisalo Federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke, ali kažu da su suočeni s ozbiljnim problemom vezanim za potpisivanje tih projekata i Ugovora.

"Naime, jedina ovlaštena osoba za potpisivanje projekata i Ugovora, direktor Ismet Ovčina, nalazi se na godišnjem odmoru i najavio je odlazak u penziju šestog septembra 2024. godine. To znači da bi, ukoliko se ne pronađe rješenje, naši projekti mogli ostati bez potrebnog potpisa, što bi onemogućilo njihovu realizaciju i nastavak rada na važnim projektima za našu instituciju i društvo u cjelini", navode u saopćenju.

Zbog svega toga, ističu jedan poseban problem.

"Postoji opravdana zabrinutost da će direktor Ismet Ovčina uslovljavati svoj potpis na projektima zadržavanjem svoje pozicije, što nije u interesu zaposlenika niti nadležnih institucija. Bitno je napomenuti da institucija ne može funkcionirati bez Nadzornog odbora, Upravnog odbora i direktora te je potrebno hitno imenovati novu upravljačku strukturu", istakli su u saopćenju.

Upravo iz tih razloga traže sastanak sa Nikšićem, kako bi, prema njihovim riječima, prevazišli ovu situaciju i i osigurali kontinuitet rada NUB BiH-a.

"Još jednom apeliramo nadležne institucije da se aktivno uključe u rješavanje pravnih i finansijskih problema, a ukoliko se ništa drastično ne promjeni po tom pitanju, radnici će morati obustaviti pružanje usluga na godišnjicu agresorskog paljenja NUBBIH u Vijećnici 1992. godine", poručili su uposlenici NUB-a.