Spomenula i Plan rasta
58

Ursula von der Leyen otvorila Bledski forum, navela da očekuje otvaranje pregovora s BiH

N. Ž.
Ursula von der Leyen (Foto: EPA-EFE)
Ursula von der Leyen (Foto: EPA-EFE)
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen otvorila je Bledski strateški forum, koji se održava 2. i 3. septembra u Sloveniji, a dio njenog govora bio je posvećen i Bosni i Hercegovini.

Govoreći o proširenju Evropske unije, Von der Leyen je spomenula uspjehe zemalja na Zapadnom Balkanu u nastavku njihovog EU puta.

Tako je navela da su otvoreni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, te Moldavijom i Ukrajinom.

Što se tiče BiH, Von der Leyen je rekla kako se nada da će uskoro biti i formalno otvoreni pregovori s našom zemljom.

U tom kontekstu, navela je i promjenu na mjestu EU komesara za proširenje, rekavši kako će EU sada imati osobu istinski posvećenu širenju unije, s posebnim akcentom na Zapadni Balkan.

Na tom mjestu bio je mađarski diplomata Olivér Várhelyi, ali je u ranijim govorima njemačka političarka već navela da će mjesto komesara za proširenje ići drugoj zemlji, iako je Varhelyi ponovo dobio nominaciju za mjesto u EK iz Mađarske.

Von der Leyen je govorila i o Planu rasta, programu EU vrijednom šest milijardi eura, koji je predviđen za Srbiju, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i BiH.

Navela je da su skoro sve države poslale svoju Reformsku agendu i da se čeka implementacija kako bi novac mogao biti podijeljen.

Ovdje vrijedi istaći da je BiH jedina zemlja koja nije svoju Reformsku agendu poslala u Brisel, te da, kako stvari trenutno stoje, još neće dobiti novac iz EU predviđen ovim programom.