Rezultati iz 2022. godine
0

Usvojen izvještaj o radu Vlade KS: Nizom mjera konkretno poboljšan standard građana

S. Š.
Elvis Vreto, zastupnik Naroda i pravde u Skupštini KS (Foto: V. D./Klix.ba)
Elvis Vreto, zastupnik Naroda i pravde u Skupštini KS (Foto: V. D./Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo većinom glasova usvojila je na jučerašnjoj sjednici Izvještaj o radu Vlade Kantona Sarajevo za 2022. godinu.

Zastupnici Naroda i Pravde podržali su ovaj izvještaj, a Kantonalni odbor Naroda i Pravde Kantona Sarajevo smatra da se iz ovog usvojenog izvještaja vidi kako se javnim resursima može upravljati bolje kao i da sama vlast može usvojiti niz zakona i mjera koje će značajno poboljšati standard građana.

Vlada Kantona Sarajevo u 2022. godini održala je ukupno 50 redovnih i 102 vanredne sjednice na kojima je razmatrano 2.096 tačaka dnevnog reda. U 2022. godini Vlada Kantona Sarajevo je usvojila i u skupštinsku proceduru uputila 17 nacrta zakona, 22 prijedloga zakona, 78 odluka. Pored normativno-pravnih materijala razmatrano je i 66 izvještaja i 22 informacije te su donesene 22 uredbe i 904 odluke.

Iza ovih podataka ustvari je rad jedne od najaktivnijih vlada u Bosni i Hercegovini. U 2022. godini, realizirano je ili je započeto nekoliko projekata od kojih građani Kantona Sarajevo imaju vidljive benefite. To se prvenstveno odnosi na besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola, nastavak subvencija za boravak djece u vrtićima, posebno povećanje poticaja za poljoprivredu (uduplani sa pet na 10 miliona KM) i malu privredu. Dodjelom stanova boračkoj populaciji ukinute su liste čekanja, nastavljeno je subvencioniranje rješavanja kupovine stanova za mlade, a Kanton Sarajevo prvi je u BiH građanima ponudio besplatnu HPV vakcinu...

Rad Vlade KS su 2022. godinu obilježili značajni infrastrukturni projekti kao što je obnova tramvajske pruge, ali i odluka da se krene u nabavku novih tramvaja i trolejbusa. Osim postojećih registara zaposlenih i imenovanih dužnosnika, uspostavljen je i transparentan proces prijave imovine svih imenovanih i izabranih dužnosnika u Kantonu Sarajevo, a upravo u 2022. godini usvojen je i Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo koji je svoju efikasnost već pokazao kada je stotine dužnosnika moralo podnijeti ostavke na funkcije.

Na vrlo transparentan način primljeno je 200 policajaca što je, uz nastavak opremanja policije, dalo značajan doprinos boljoj sigurnosnoj situaciji u Kantonu Sarajevo u vrijeme kada se kao društvo suočavamo sa mnogo izazova.

Mjera koja je svakako možda bila i i najvidljivija u 2022. svakako su naknade za sve porodilje u Kantonu Sarajevo u iznosu prosječne plaće što je u ovom trenutku oko 1.200 KM. Primjer Kantona Sarajevo kasnije su slijedili i neki drugi kantoni, a podršku porodiljama od ove godine daje i Vlada FBiH.