Do četvrtog razreda
226

Vlada Kantona Sarajevo će sufinansirati troškove produženog boravka, roditelji će plaćati 140 KM

I. Sa.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Na prijedlog Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Vlada KS donijela je danas Program sufinansiranja troškova produženog boravka za učenike od prvog do četvrtog razreda u osnovnim školama KS u školskoj 2024/2025. godini.

"Produženi boravak u osnovnim školama prepoznat je kao poseban oblik odgojno-obrazovanog rada. Novi Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo, kojeg je usvojila Skupština Kantona Sarajevo, pruža osnov za sufininsiranje rada produženog boravka. Vlada je zbog toga donijela posebni program kojim će rad produženog boravka od septembra ove godine biti sufinansiran na način da se iz Budžeta KS plaćaju troškovi za plate radnika u produženom boravku, troškovi režija, materijala i dio troškova ishrane. Roditelji će plaćati iznos od 140 KM. Analizom stvarnih troškova produženih boravaka u svjetlu ukupnih poskupljenja utvrđeno je da bi stvarna cijena produženog boravka po učeniku bila u prosjeku 420 KM. Primjenom ovog programa roditelji će plaćati 140 KM, umjesto dosadašnjih 210, a ostali iznos će se finansirati iz Budžeta Kantona Sarajevo", izjavila je resorna ministrica Naida Hota-Muminović.

Kako je istakla ministrica, sufinansiranje produženog boravka odnosi se na osnovne škole kojima je osnivač Kanton Sarajevo.

"Također, napominjemo da smo novim Pedagoškim standardima umanjili minimalni broj djece koji je potreban za pokretanje produženog boravka. Sada je dovoljno da se za produženi boravak prijavi samo četvero djece i da škola već može poduzeti aktivnosti da pokrene produženi boravak", pojasnila je ministrica.

Navela je da smo u školskoj godini koju ispraćamo imali ukupno 34 produžena boravka u školama, a taj broj raste.

"Od septembra sa radom počinju zasigurno još četiri produžena boravaka, a očekujemo da će se taj broj i povećati u toku školske godine sve do cilja da svaka škola ima ovaj oblik rada", naglasila je ministrica Hota-Muminović.

Istakla je važnu stavku u ovom programu Vlade, po kojoj su sva djeca koja rade po individualno prilagođenom programu u redovnim školama ili u centrima za učenike sa teškoćama, a pohađaju produženi boravak, u potpunosti oslobođena plaćanja produženog boravka.

"Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Vlada Kantona Sarajevo nastavit će poboljšavati životni standard u Kantonu Sarajevo", naglasila je ministrica Hota Muminović.