Samit u Ljubljani
1.7k

Vučić: Beograd i Zagreb imaju 90 posto usaglašen stav o Bosni i Hercegovini

M. G.
Susret Vučića i Plenkovića na samitu u Ljubljani (Foto: Instagram)
Susret Vučića i Plenkovića na samitu u Ljubljani (Foto: Instagram)
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas medijima nakon samita EU - Zapadni Balkan da su stavovi Srbije i Hrvatske o Bosni i Hercegovini skoro u potpunosti usaglašeni.

Koji su to stavovi i na šta se precizno odnose Vučić nije rekao.

"Beograd i Zagreb imaju 90 posto usaglašene stavove o Bosni i Hercegovini, pogotovo o Dejtonskom sporazumu i, kako je rekao, legitimnoj i legalnoj reprezentativnosti", kazao je Vučić.

Naglasio je i da nema sumnje da će rješavanje pitanja između Beograda i Prištine biti uslov bez kojeg Srbiji nema članstva u Evropskoj uniji.

“Nisu rekli na taj način, obzirom da pet zemalja ne priznaje Kosovo, ali nema sumnje da će rješavanje problema, na ovaj ili onaj način, između Prištine i Beograda biti potrebno“, zaključio je Vučić.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je novinarima nakon samita ponovio da je Hrvatska percipirana kao "zagovarateljica, odvjetnica proširenja EU-a" i da je interes najmlađe članice EU-a da susjedne zemlje "budu stabilne, funkcionalne, da se gospodarski razvijaju, da socijalno ozračje bude što bolje".

Istaknuo je da se Hrvatska založila "za reformu izbornog zakonodavstva u BiH, postizanje konsenzusa svih ključnih političkih stranaka, institucija, aktera u BiH".

"Naravno, na način da se osigura legitimna zastupljenost svih konstitutivnih naroda u najvišim tijelima BiH", dodao je hrvatski premijer.