Nakon prespavane noći
12

Zalihić: Baralija mi je obećala podršku, Guzina žrtvuju Marić i SDA zbog dogovora s HDZ-om

R. D.
Arman Zalihić
Arman Zalihić
Nakon prospavane noći i jučerašnje kandidature za gradonačelnika Mostara, koja je rezultirala napuštanjem sjednice i bez glasova, na društvenim mrežama oglasio se i SDP-ov vijećnik Arman Zalihić.

On na početku kaže kako je svu energiju posljednjih mjeseci uložio u Bh. blok, maksimalno se trudeći da ostvare što bolji izborni rezultat.

"Iako je SDP na izborima dobio više mandata, a imali smo i bezrezervnu podršku PMP-a, od kolegice Baralije sam odmah zatražio izjašnjene o njenoj eventualnoj kandidaturi, a sve kako bih je mogao predložiti organima stranke. Jasno sam rekao da se u slučaju njenog pristanka ne kanim kandidirati. Iako su vodili medijsku kampanju, izostao je njen zvanični stav, zbog čega su mi članovi Gradskog obora i SDP-ovi članovi Vijeća Bh. bloka opravdano spočitavali kandidaturu kolegice Baralije, pošto naši stranački organi nisu donijeli odluku o tome", kazao je.

Na njegovo inisititanje održan je novi sastanak na kojem je, kako kaže, kolegica Baralija nakon mjesec dana medijskih napisa prvi put zatražila podršku.

"U roku 72 sata održali smo sjednicu Gradskog odbora SDP-a Mostar, na kojoj smo joj dali jednoglasnu podršku. Iza njene kandidature sam stao krajnje iskreno i u punom kapacitetu. Išao sam toliko daleko da sam molio predsjednika PMP-a Semira Drljevića Lovca da joj i oni daju podršku, kako bi u startu imala potporu svih sedam vijećnika. No, isključivo zbog njihovih ranijih odnosa, a napose zbog opservacija članova NS-a o ratnom putu gospodina Drljevića, PMP joj ni po koju cijenu nije želio dati podršku", kaže on.

Na Konstituirajućoj sjednici vijeća SDP i NS daju podršku Baraliji, nastavlja Zalihić i dodaje da je nakon prvog kruga glasanja bilo jasno da kandidat HDZ-a doktor Mario Kordić ima podršku SNSD-ovog vijećnika doktora Milivojevića.

"U spoznaji da je vijećnica NS-a Boška Ćavar, u više navrata, javno i nedvojbeno izjavljivala da će biti suzdržana, a da PMP ne želi podržati Baraliju, postalo je očito kako bih jedino ja mogao imati podršku svih sedam članova Bh. bloka i PMP-a. Naravno da to nije garantiralo i moj izbor, ali jeste bilo bar teoretski izvodljivo. Naime, bilo je jasno da doktor Guzin ima 11 glasova Koalicije za Mostar te bi teoretski i uz našu podršku dosegnuo maksimalnih 17 glasova, što je bilo jednako kao i doktor Kordić (HDZ 13, HRS 3, SNSD 1), što bi potonjem donijelo gradonačelničku poziciju, jer je mlađi. Sve to je, na jučerašnjem sastanku u Hotelu Bristol, argumentirano obrazloženo NS-u i na sjednicu idemo u raspoloženju da treba poništiti proces kandidatura i prvi krug izbora, što sam uostalom i zatražio. Naravno, HDZ i SDA ne žele vratiti stvari na početak pa predlažu da postojeći kandidati ostaju, uz zaključak da se i novi mogu kandidirati", kazao je.

Navodi da je pozvao kolegicu Baraliju van i pitao je u "četiri oka" -"Irma, šta ćemo?", na što je dobio odgovor: "Kandidiraj se, glasat ću i ja za tebe".

"Da mi nije dala takav nedvosmislen odgovor podrške, ne bih se kandidirao. Nakon toga prihvaćam zaključak, uz napomenu da nikom nisam dao obećanje kako nakon kandidature neću tražiti petodnevnu pauzu za konsultacije. Ponovo idemo na pauzu, kad se na hodniku susrećem s vijećnikom Salemom Marićem, kojem je valjda postalo jasno da ovim činom želim osujetiti njegov tajno skovani plan s HDZ-om, da osigura pobjedu doktoru Kordiću, kako bi u konačnici njemu pripala funkcija predsjednika Vijeća. Njegove uvrede su bile toliko ružne, proste i krajnje primitivne da ih ovdje ne želim iznositi", piše on.

Kaže da je ipak prešao preko toga i pozvao ga na konsultacije, gdje mu se kolegica Adela Gosto obratila riječima - "Jasno vam je da doktor Guzin nema šanse, stoga vas molimo da podržite odgodu od pet dana kako bismo dogovorili 17 ili 18 ruku za kandidata koji ima šansu pobijediti HDZ".

"Vraćamo se u salu kad mi kolegica Baralija govori: 'Pitali su me iz Koalicije za Mostar, ako sa sjednice izađu vijećnici SDP-a i PMP-a, da li izlazim i ja, i ja sam im potvrdno odgovorila'. Predsjednik Zelenika ulazi u Vijećnicu i ne dozvoljava mi da zatražim pauzu od pet dana, nakon čega sam primoran napustiti sjednicu, a za mnom i ostali vijećnici SDP-a i PMP-a. Simptomatično je da, nakon moje kandidature, potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić objavljuje u medijima da se zbog SDP-a u Mostaru raspada Bh. blok, što je prijetnja i na državnom nivou. Vjerovatno nakon te objave, kolegica Irma Baralija mijenja stav i odlučuje ostati na sjednici, te tako 'gazi riječ' koju mi je dala nekoliko minuta ranije. Dakle, dok su SDP i PMP odlučivali u mostarskoj vijećnici, NS je odlučivao u stranačkoj centrali u Sarajevu", navodi on.

Sve ovo je rezultiralo tim da kandidati Guzin i Kordić prolaze u drugi krug, a tim je, kako kaže, postalo kristalno jasno kako je doktora Guzina žrtvovala Koalicija za Mostar, tačnije predsjednik GO SDA Mostar, gospodin Salem Marić.

"Tada se traži prekid od tri dana - dok na moj poziv, prije prvog kruga, nisu pristali. Ovim su pale sve maske i jasno je da su samo SDP i PMP iskreno radili na tome da napokon dobijemo gradonačelnika koji nije iz dvije nacionalne stranke, dok su SDA i HDZ davno organizirali igrokaz u kojem bi Kordić postao gradonačelnik, a Salem Marić predsjednik vijeća. Žalosti me što je NS ostao s njima, no to najbolje govori da su skloni populizmu i samopromociji, a ne političkoj realnosti i suprotstavljanju nacionalnim blokovima u Mostaru", kazao je.

kaže da je posljednjih dana imao poprilično "žestoke", nekad i pomalo neodmjerene izjave i medijske nastupe, što mu inače nije svojstveno, pa je iskoristio priliku da se zbog toga najiskrenije izvini svim Mostarkama i Mostarcima.

"Držim da je, nakon svega, postalo jasno kako sam na to, na određeni način, bio i primoran, u želji da ogolim kriminal u minulom periodu, koji pojedinci vješto žele prikriti plaštom nacionalnih interesa. Mislim da je, nakon ovog današnjeg finalnog čina 'igrokaza', postalo svima jasno da SDA i HDZ nikad ne bi pristali na gradonačelnika koji bi izvršio nadzor nad velikim brojem nelegalnih radnji i kriminala u posljednjih 20 godina. Zbog toga oni ostaju dugogodišnji strateški partneri, na zajedničkom i odavno dobro trasiranom putu netransparentnosti i pogodovanja svojim poslušnicima! Živi bili pa vidjeli", zaključio je Zalihić.