Hiljade maraka
284

Zoran Galić će primati platu dok je u bjekstvu, jer je na bolovanju

D. Be.
Zoran Galić (u sredini) (Foto: N. G./Klix.ba)
Zoran Galić (u sredini) (Foto: N. G./Klix.ba)
Zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić je od 9. jula u bjekstvu, a na radnom mjestu se vodi kao da je na bolovanju i nije suspendovan. Tužilaštvo BiH i dalje nije uputilo zahtjev za raspisivanje međunarodne potjernice.
Sve ove informacije su potvrđene u državnim institucijama. Iako je za Galićem raspisana tzv. operativna potraga (na području Bosne i Hercegovine), poznato je da se on nalazi u susjednoj Hrvatskoj i tamo ga niko ne traži jer Tužilaštvo BiH nije uputilo Sudu BiH zahtjev za raspisivanje potjernice u inostranstvu.

Istovremeno Galić je u SIPA-i uoči bjekstva otvorio bolovanje jer je imao informacije o akciji.

To znači da će Galić, iako je u bjekstvu, primiti mjesečnu platu od nekoliko hiljada maraka i za mjesec juli, a kako trenutno stoje stvari ta praksa će se nastaviti do izbora novog direktora i zamjenika SIPA-e što bi se moglo desiti tek na jesen.

Kako je Klix.ba već pisao on se nalazi u Hrvatskoj te bi uskoro njegov pravni tim trebao poslati medicinsku dokumentaciju Tužilaštvu BiH u kojoj će biti navedeno da zbog zdravstvenog stanja Galić mora ostati na liječenju u Zagrebu.

S obzirom na državljanstvo Republike Hrvatske, članice Evropske unije, Galić računa da neće biti izručen BiH gdje se tereti za više krivičnih djela u vezi sa organizovanim kriminalom. On se tereti da je sarađivao sa švercerima duhana i da je na poklon dobio automobil.

Zoran Galić je dobio "povjerljive informacije" iz redova rukovodstva SIPA-e da će biti uhapšen te je iskoristio momenat i prešao granicu BiH u Hrvatsku, što je potvrdilo i državno tužilaštvo.

Ovaj slučaj, nažalost, nije mnogo uznemirio vladajuće strukture iako je za organizovani kriminal osumnjičen drugi čovjek Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji je pobjegao od zakona naše države, pa tako nismo mogli vidjeti uobičajene komentare i reakcije političkih lidera kao što to inače biva kada su u središtu policijskih akcija neke druge osobe iz svijeta politike, pravosuđa ili policijsko-sigurnosnih redova.

Razlog za takvo nešto bi se mogao tražiti u činjenici da je Galić funkcioner kojeg godinama na šefovske pozicije postavlja HDZ.

Treba istaći i da je 22. jula, dakle prije šest dana, u Splitu održana održana zajednička sjednica Predsjedništva HDZ-a i HDZ-a BiH na kojoj su prisustvovali i lideri Andrej Plenković i Dragan Čović, no u saopćenju nismo vidjeli da je npr. bjekstvo drugog čovjeka SIPA-e iz BiH u Hrvatsku uopće i bila tema.