Podaci Eurostata
676

Zvanična statistika: BiH ima najmanje obrazovano stanovništvo u Evropi

M. G.
Ilustracija: PIXSELL
Ilustracija: PIXSELL
Prema najnovijim podacima Eurostata, Bosna i Hercegovina se nalazi na posljednjem mjestu u Evropi po stopi visokoobrazovanih stanovnika, sa svega 16 posto odraslog stanovništva koje posjeduje visoku stručnu spremu.

Ovo je značajno niže u poređenju s evropskim prosjekom i ističe izazove s kojima se zemlja suočava u sektoru obrazovanja.

Na vrhu liste najobrazovanijih evropskih država nalaze se Irska i Švedska. U Irskoj 51 posto stanovnika ima završen fakultet, dok u Švedskoj taj postotak iznosi 47 posto. Od susjednih zemalja, Slovenija ima 31 posto visokoobrazovanih, Hrvatska 27 posto, a Srbija 25 posto.

Razlike u obrazovnim sistemima i trajanje obaveznog obrazovanja također igraju važnu ulogu u ovim statistikama. Većina evropskih država zahtijeva obavezno obrazovanje koje traje između 10 i 12 godina, ali postoje i izuzeci. Na primjer, Francuska ima najduže obavezno obrazovanje, koje traje 15 godina. Djeca u Francuskoj započinju školovanje sa samo tri godine i završavaju sa 18 godina.

S druge strane, u Belgiji, Mađarskoj, Rumuniji i pet njemačkih pokrajina obavezno školovanje traje najmanje 13 godina. Nasuprot tome, obavezno obrazovanje u Poljskoj, Sloveniji i Estoniji traje 9 godina, dok u Hrvatskoj djeca pohađaju obaveznu školu samo 8 godina.